Rotterdamse gitarist Jur Vermijs meldde zich vorig jaar al bij Cintha de Vreede en Eric Koevoets van stichting Muziek in de Lambertus of hij ’s mocht spelen in de St. Lambertuskerk in Kralingen? Dat vonden Cintha en Eric prima, nadat ze zijn spel hadden beluisterd. Corona gooide roet in het eten. Het concert werd een aantal keren uitgesteld maar zondag 21 november ging het door, voor een talrijk publiek dat naar binnen mocht op vertoon van het coronatoegangsbewijs.

Andalusië   
Jur Vermijs speelde flamenco nummers en had zijn programma ‘Een reis door Andalusië’ (het zuidelijke deel van Spanje) genoemd. Daar is de flamenco ontstaan. Hij liet werken van Sabicas, Manuel de Falla, Rafael Riqueni en andere componisten horen en ook werken van eigen hand. Het concert sloot hij af met een flamencobewerking van hemzelf van de Goldbergvariaties van J.S. Bach. Die zou hij uitvoeren met collega gitarist Tim Panman maar die was verhinderd. Geen probleem voor Jur, hij kon het ook alleen, zoals bleek. Overigens, hij zich aan de Bach bewerking gezet toen er even helemaal niets voor hem te doen was, als uitvoerend muzikant, vanwege corona. De pandemie is toch ergens goed voor.

Het ritme van de flamenco is gecompliceerd maar meeslepend. De maat bestaat uit 12 tellen. De tremolo’s klonken prachtig. Wat knap om met één hand twee melodieën te spelen! Het publiek bedankte Jur Vermijs met een langdurig applaus. Vastgesteld kon worden dat flamenco goed klinkt in een kerk.

Op zondag 20 maart 2022 gaat Muziek in de Lambertus verder met celliste Hanneke Rouw. Zij zal de 2e en 3e Cellosuite van J.S. Bach spelen. Aanvang 15.15 uur.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

jurvermijs.com

venster-op-muziek-lambertus.com


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.