Kralingen verwacht 100 duikhelden op 1 januari

Op Nieuwjaarsdag 2015, om klokslag 14.00 uur uur, zijn de Nederlandse wateren weer het domein van dappere duikers. Een extra feestelijk jaar voor de organisatie en deelnemers, want de Nieuwjaarsduik viert zijn 55-jarig bestaan. Tel daar een record van 138 duiklocaties bij op en het feest is compleet. De organisatie van de duik in Rotterdam-Kralingen verwacht 100 duikers op 1 januari. Locatie van de duik in de Kralingse Plas: Langepad 43 (Scouting Maasgroep, westzijde Kralingse Plas).

De kans is groot dat 2014 als recordwarm de boeken ingaat volgens de meteoroloog van Meteo Vista Weeronline.nl: “Het is niet verrassend dat de zeewatertemperatuur hoger ligt dan de afgelopen jaren en op dit moment een verschil kent van ongeveer 2 graden met vorig jaar. Aanstaande koude lucht en vorst kunnen de temperatuur van het water de komende tijd nog behoorlijk doen dalen, waardoor het toch een frisse duik kan worden op 1 januari”.

Erwtensoep
54 jaar geleden vond de symbolische duik voor het eerst plaats in Zandvoort; 5 jaar later werd ook Scheveningen een geliefde verzamelplaats. Tijdens het 55- jarige bestaan nemen de maximaal toegestane 10.000 deelnemers een duik in het koude Scheveningse water. Zo vieren zij, samen met bikkels op 137 andere locaties in Nederland, gezamenlijk het nieuwe jaar. Uiteraard in traditionele stijl: met Unoxmutsen op het hoofd en na afloop genietend van een warme, welverdiende kop erwtensoep! Ok van Batenburg (84 jaar), duikpionier van het eerste uur, begrijpt het succes van de Hollandse traditie als geen ander: “De duik zelf duurt slechts een paar minuten, maar de voorpret en sfeer na afloop zijn misschien nog wel de mooiste momenten van de Nieuwjaarsduiken. En zoals dat bij tradities hoort, staan de gebruiken vast: met elkaar het koude water in en warme erwtensoep na afloop”.

Nieuwjaarsduik kralingen

Tips
Ook al heet het een duik, er kan niet gedoken worden; als je in het water bent geweest kan je je het beste goed en snel afdrogen en opwrijven; het dragen van waterschoenen of iets dergelijks is verplicht; vlug kleren aantrekken; om weer goed op te warmen kun je het beste een warme drank nemen zoals koffie, erwtensoep of warme chocomel; probeer uit de wind te blijven. Het begin van onderkoeling is vaak het rillen van het lichaam. Meld je als dit het geval is, meteen bij de organisatie. Onderkoeling kan leiden tot hartfalen, dus wees daar alert op!

Eigen risico
Deelnemen aan de Kralingse Nieuwjaarsduik geschiedt geheel op eigen risico. De organisatoren van de Nieuwjaarsduik, alsmede de Gemeente en de sponsoren kunnen op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade of opgelopen letsel.

Kijk voor meer informatie op ijsclubkralingen.com/duik.html Kijk voor de laatste informatie over de Kralingse Nieuwjaarsduik op facebook.com /ijsverenigingKralingen