Opening in Café Postiljon 2022 | Foto: © Johannes Odé

Helemaal uit je comfortzone en lekker uit je bubbel, in een vreemde bruine kroeg of juist een veel te hippe bar. Dat kan op de derde editie van het gezelligste woordkunsten muziekfestival van Rotterdam; Noorderdicht bij de Bar. Zondagmiddag 10 december zijn ze weer terug in Noord tijdens dit gratis winterfestival met een zestigtal artiesten op twintig locaties. Dichters en muzikanten trekken als gelegenheidsduo van bar naar barbier en brouwerij en van koffie- of platenzaak naar café of atelier. Ze treden overal een kwartiertje op aan de bar. Van spoken word op punkgitaar tot hiphop op accordeon. Allemaal in het Oude Noorden, en dit jaar ook in Crooswijk zoals het Heinekengebouw. Wilfried de Jong en gitaarvirtuoos Cok van Vuuren trappen het festival af.

Het Noorderdicht is geboren als wandelroute langs horeca in de lockdown (met app), samengesteld door bewoners met teksten op bierviltjes. Daarna ontstond festival Noorderdicht bij de Bar. Het werd een festival van ontmoeting en kennismaking, van weerzien en leren kennen. Van nieuwe en oude Rotterdammers, van woordkunst en muziek dat verbindt. ‘Mensen gaan naar kroegen, krochten en bars waarvan ze het bestaan niet van wisten, ze leren andere mensen, nieuwe artiesten en woordkunst kennen. Iedereen wordt uit zijn comfortzone gehaald; het café, bezoekers, artiesten, kroegtijgers en lattedrinkers. Ga dus eens lekker helemaal uit je bubbel!’ aldus organisator Edwin de Voigt. ‘Café Tarantella is wel even wat anders dan Sunset café of het hippe Wolly en de Incredible Barbers zelfs een andere dimensie’, vertelt hij verder. ‘Wie kent café Jacob Cats of Bar Alaksa? En daar dan samen een feestje vieren met poëzie, muziek, hiphop, proza, spoken word. Mooier wordt het niet.’

Noorderdicht bij de Bar is een festival van het Oude Noorden en deze keer een beetje van buurvrouw Crooswijk. Het Heinekengebouw, waar veel Noordelingen hebben gewerkt, zet zijn deuren open met een mooi programma in de zeer speciale Secret Bar. Er vertrekken vanaf Heineken drie gidstours, door het gebouw, maar ook wandelroutes langs Voetlbaliconen (muurschilderingen en poëzie) van het Oude Noorden; Wilkes, Moulijn, Jansen. Tenslotte een route langs de kadedichten aan de Rotte die deze zomer door Het Noorderdicht zijn aangebracht. Voor de gidstours kan je gratis tickets reserveren via www.noorderdicht.nl

Foto: © Johannes Odé

Noorderdicht bij de Bar wordt zondag 10 december om 12.00 afgetrapt met een optreden van Wilfried de Jong en Cok van Vuuren in café Postiljon en om 13.00 in de Secret Bar van het Heinekengebouw. Het festival duurt van 12.00 tot 20.00 en is gratis toegankelijk.

Andere toffe deelnemers zijn Bar Benthuis, Brouwerij Noordt, Café De Bel, Ballon Rouge, Kobalt& Co, Gieterij ‘t Swaentje, Regina, Hopper, Brewpub Reijngoud, Café Eden en Jensdo.

Met o.a. Pierre van Duijl & Inge Bonthond, Jeroen Naaktgeboren, Eloah Udenhout, Rien Vroegindeweij, Luc Howie Duzzith, Joni & Kaya Jules, Jack Kerklaan, Wolf Rot & Joris Lutz, Mark Boninsegna & Peer Hommel, Blind Vertrouwen, Roland Vonk, Library Card (Lot en Kat), Le Motat (Tato en Robin), Poëzie in het Wild, Annika, Lars Nebel, Amber Hernandez, Eva van Manen & Mizt aan de Maas, Mette Tros & Dick Ronteltap.

Kijk voor alle artiesten, locaties en wandelroutes van festival Noorderdicht bij de Bar op www.noorderdicht.nl en bepaal je eigen route uit je comfortzone. Ga eens lekker uit je bubbel met woordkunst en muziek!

Update:
Café Eden wordt ook een locatie va Noorderdicht bij de Bar.

Ook worden er wandelroutes met gids georganiseerd met vooraf een kort programma in het Heinekengebouw (samen ongeveer een uurtje)

1. De Voetbaliconen van het Oude Noorden, wandeling met gids
2. Heerlijk Helder…, gidstour door het Heinekengebouw
3. Kadegedichten van onze Rotte, wandeling met gids

Reserveer hier een gratis ticket via Eventbrite:

Voetbaliconen van het Oude Noorden, aanvang 13.00
wandelingvoetbaliconen-Noorderdicht.eventbrite.com
13.00 Voetbaliconen van het Oude Noorden, muurschilderingen en poëzie (kwartier eerder verzamelen bij ingang)

Heerlijk Helder toer, aanvang 14.00
GidstoerHeinekengebouw-Noorderdicht.eventbrite.com
14.00 Gidstoer door het Heinekengebouw, de historie van het gebouw en de werknemers (Noordelingen en Crooswijkers)
(kwartier eerder verzamelen bij ingang).

Kadegedichten van onze Rotte, aanvang 15.30
wandelingkadegedichten-Noorderdicht.eventbrite.com
15.30 Toer langs de Noorderdicht kadegedichten van onze Rotte (kwartier eerder verzamelen bij ingang).


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.