Photo by William Iven on Unsplash

Iedereen houdt van geld besparen. Door geld te besparen houd je automatisch geld over om uit te geven aan andere dingen! Daadwerkelijk geld besparen is echter niet zo makkelijk als dat het klinkt. Dit komt voornamelijk door twee factoren. Enerzijds heb je iedere maand wel uitgaven waarvan je ze niet verwacht waardoor je extra kosten hebt dan in de maanden ervoor. Anderzijds is het heel moeilijk om geld te besparen als je niet dag in dag uit scherp bent op je uitgaven. In deze blog geven we je tips om beide problemen te tackelen en zo iedere maand geld te kunnen besparen!

Onverwachte uitgaven
Onverwachte uitgaven kunnen rauw op je dak vallen. Door een onverwachte rekening kun je zomaar deze en misschien wel de komende maanden krap bij kas zitten. Onverwachte uitgaven zijn helaas niet te voorkomen. Het is daarom juist belangrijker om je te focussen op de voorbereiding op onverwachte uitgaven. Als jezelf voorbereidt op onverwachte uitgaven, dan kun je deze opvangen zonder hier al te veel van te merken. Je kunt jezelf voorbereiden op onverwachte uitgaven door iedere maand een vast bedrag op zij te zetten voor deze uitgaven. Als jij bijvoorbeeld iedere maand 50 euro reserveert voor onverwachte uitgaven, dan kun je in het geval van een onverwachte rekening deze gemakkelijk betalen zonder je dagelijkse leefpatroon hiervoor aan te passen. Je kunt zo’n potje gemakkelijk opbouwen. Dit doe je in je bankrekening of bijvoorbeeld in een geld besparen app.

Uitgaven en inkomsten monitoren
Om geld te kunnen besparen dien je in eerste instantie exact te weten wat er maandelijks van je rekening wordt afgeschreven en wat er wordt bijgeschreven. Als je al deze gegevens op een rijtje hebt kun je ook gaan schrappen in bepaalde uitgaven. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf een maximum afspreken van uitgaven aan een specifieke kostenpost. Dit kan een vast bedrag zijn, of een percentage van je maandelijkse inkomsten. Je kunt deze gegevens makkelijk voor jezelf berekenen en bepalen met een app zoals Dyme. Hierin houd je gemakkelijk al je inkomende en uitgaande financiële stromen bij en kun je hier weer grip op krijgen!