“Het was een bijzondere ervaring”

Een bankstel, een tafel en wat stoelen, een aantal cactusplanten, schilderijen die tegen de muur staan, die nog opgehangen moeten worden. Het oogt nog enigszins leeg, maar je zou niet zeggen dat hier een verhuizing gaande is. “Net voordat jij hier binnenliep, kwam een verhuizer 200 lege verhuisdozen ophalen”, vertelt Pierre Mehlkopf (1953).

Hij verhuisde onlangs van de Kortekade naar de Bergweg. Een verhuizing die niet alleen veel geregel en gesjouw met zich meebracht, maar hem ook zijn plek als deelraadslid voor GroenLinks kostte. “Ik had de zittingsperiode van vier jaar graag volgemaakt, maar dit zijn nou eenmaal de regels. Woon je buiten de deelgemeentegrenzen, dan mag je geen zitting nemen in de deelraad.” Jeroen Timmersmans, nu nog burgerraadslid voor GroenLinks, zal het stokje van Pierre overnemen.

door Joëlle Stapelkamp

Vier jaar geleden kwam Pierre vanuit Gouda naar Rotterdam. Zijn vrouw, van oorsprong Rotterdamse, wilde graag in Rotterdam wonen. Ze streken neer in Kralingen aan de Jericholaan, maar besloten al gauw hun huis weer te koop te zetten omdat zij kleiner wilden wonen. “Ik dacht dat de verkoop door de economische crisis wel even op zich zou laten wachten, zodat we rustig naar iets anders konden zoeken en ik mijn termijn kon volbrengen.” Hun huis werd echter binnen een maand verkocht. Pierre en zijn vrouw woonden daarna tijdelijk aan de Kortekade. Op die manier konden zij rustig naar een geschikte woonruimte zoeken. De nieuwe hypotheekeisen maakten het echter nodig snel te zijn en voor 1 januari een nieuwe woning te hebben. Sinds kort hebben zij hun plekje gevonden aan de Bergweg.

Hoe het begon
Zo plotseling als Pierre zijn politieke carrière in de deelraad van Kralingen- Crooswijk beëindigt, zo spontaan begon het in 2010. Geheel onverwacht werd hij door zijn partij op nummer één van de kieslijst gezet. Hij had zich aangemeld zonder de ambitie om verkozen te worden, maar werd – mede dankzij zijn ervaring als raadslid voor GroenLinks in Gouda – gevraagd om lijsttrekker te worden. “Dat was wel even schrikken, maar het is ook een voorrecht. Zitten in de deelraad is een leuke manier om de zin en waanzin van de wijk waarin je woont te leren kennen.”

Pierre omschrijft zijn periode als “een bijzondere ervaring”. “Het maffe is dat de deelgemeente eigenlijk weinig voorstelt. De invloed van een deelraad bestaat vooral uit het aanpassen en goedkeuren van plannen van het Dagelijks Bestuur. Toch zijn er 19 mensen – de 19 deelraadsleden – die het heel serieus nemen en zich, ondanks de geringe invloed, op lokaal niveau actief inzetten om de deelgemeente vooruit te helpen. Daarmee wordt de deelraad opeens wel degelijk iets serieus’. En zo is de cirkel rond.”

Pierre Mehlkopf

Lokaal bestuur
De GroenLinks voorman is altijd een groot voorstander geweest van lokaal bestuur. “Als je bewoners zeggenschap geeft over de dingen die hen raken, ontstaat er gesprek en daarmee vanzelf ook organisatie. De belangrijkste ingrediënten die nodig zijn om samenhang te creëren.” Durf kleinschaliger te worden, is zijn devies. Grote plannen en modellen werken volgens hem prima op papier, maar gaan hun doel in de praktijk vaak voorbij. Die, veelal ingewikkelde praktijk, vraagt volgens Pierre om maatwerk. Op de vraag of hij gezien dit punt de afgelopen jaren wat heeft bereikt, volgt een stilte voor overpeinzing. “Het is altijd makkelijk om ‘ja’ te zeggen, maar als eenling – GroenLinks heeft slechts één zetel in de raad – is het vooral een kwestie van actief deelnemen in het debat, visies erin gooien en hopen dat andere partijen daar iets van overnemen. Ik denk dat Groen- Links daarin de afgelopen tijd wel is geslaagd.” Pierre is nu 59 en ondanks dat hij zijn leven als deelraadslid vaarwel zegt, is hij niet iemand die achter de geraniums gaat zitten. Ik vind het belangrijk om in de eigen gemeente actief te zijn. Te zijner tijd zou hij graag in het bestuur van één of andere sociale instelling plaatsnemen. “Maar voorlopig ligt de focus even op de inrichting van het huis”, lacht hij.

Uitzwaaimoment
Op donderdag 31 januari zal tijdens de deelraadsvergadering het zogenaamde ‘uitzwaaimoment’ plaatsvinden en zal afscheid genomen worden van Pierre Mehlkopf als deelraadslid van GroenLinks.