Rotterdammers die acuut dakloos raken kunnen terecht bij Havenzicht, de nachtopvangvoorziening van Centrum voor Dienstverlening (CVD) aan de Willem Ruyslaan. Hier staan professionals klaar om hen op te vangen. Deelgemeentevoorzitter Wim van Heemst ging op bezoek bij Havenzicht en bracht er de avond door.

“Ik ben ontroerd geraakt door de verhalen die ik heb gehoord, door wat ik heb gezien en niet op de laatste plaats door de toewijding van het personeel,” aldus Wim van Heemst. “Na binnenkomst heb ik een tijdje in de huiskamer gezeten. Er hing een gemoedelijke en gezellige sfeer. Er werd samen tv gekeken, hier en daar gesomberd, maar ook werden er grapjes gemaakt.”

Op pad met de straatdokter
Na het avondeten sloot Wim van Heemst aan bij de huisarts van Havenzicht, straatdokter Marcel Slockers: “Ik heb tijdens het spreekuur een aantal heftige verhalen gehoord. Tijdens zo’n gesprek is de arts psycholoog, straatdokter en sociaal hulpverlener in één. Wat mij vooral opviel is de persoonlijke en liefdevolle hulp die de patiënten kregen. Het zijn veelal complexe problemen en iedereen krijgt gepaste hulp.”

De bezoekers van Havenzicht zijn onder te verdelen in drie groepen. Er is een groep van ongeveer 17 mensen die onder begeleiding woont. Daarnaast beschikt Havenzicht ook over een verpleegafdeling; hier verblijven mensen die permanente zorg nodig hebben. De groep ‘passanten’ is het grootst; dit zijn mensen die elke nacht opnieuw een slaapplek zoeken. Wim vertelt: “De opvang heeft ruimte voor 30 passanten. Deze mensen moeten zich aanmelden voor een slaapplek. Dagelijks worden om 17.00 uur de vrije plekken verloot. Vooral de onzekerheid voor mensen die te laat zijn raakte mij. Als nummer 31 moet je op zoek naar een slaapplek bij een andere opvang. Havenzicht laat deze mensen niet zomaar aan hun lot over, zij bellen met andere instellingen om een slaapplek te vinden.”

hzt3

Foto: Havenzicht

Betrokken buren
“Het was een avond met veel heftige en indrukwekkende verhalen. Gelukkig had de avond ook meerdere lichtpuntjes. Een daarvan is de betrokkenheid van de buurt. Als deelgemeentevoorzitter voel ik me betrokken bij elke inwoner, maar ik vind het fijn dat ook de buren zich voor elkaar inzetten. Zo kunnen mensen van Havenzicht tijdens een brandoefening terecht in de sociëteit van het Rotterdams Studenten Corps (RSC) aan de overkant van de straat.” Tijdens hoogtijdagen bij Havenzicht steken de studenten de handen uit de mouwen door te helpen met koken. Een mooi gebaar vindt Wim van Heemst: “De jonge studenten van het RSC in de kracht van hun leven die oog hebben voor mensen waar het leven minder goed voor is. Daarom waardeer ik het zo dat zij helpen en klaar staan voor hun buren.”

Foto: hzt3 (Foto: Havenzicht)

KLIK HIER voor het laatste nieuws van de Deelgemeente of DOWNLOAD de PDF met al het nieuws.

Deelgemeente Kralingen Crooswijk