Vanavond krijgen we opnieuw te maken met zware windstoten en regen. Maandag 21 februari worden hoge waterstanden (2.20 meter boven NAP) in de Hollandsche IJssel verwacht. Daarom sluit de Hollandsche IJsselkering vandaag rond middernacht en blijft deze de hele maandag gesloten. Het is dit stormseizoen de 10e keer dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten wordt. Vorig stormseizoen hoefde de kering 0 keer gesloten te worden. Naar verwachting zal de kering maandagavond rond 22:00 uur weer open gaan

Storm Eunice
Vrijdag en zaterdag raasde storm Eunice over ons land. Door een combinatie van storm en springtij kwam de waterstand bij Krimpen aan den IJssel op ongeveer 2,23 meter boven NAP. De Hollandsche IJsselkering is toen ook gesloten.

Laagstgelegen stuk Nederland
De Hollandsche IJsselkering is bij hoogwater en stormvloeden ‘de grendel van Holland.’ De kering sluit bij een te verwachten waterstand (ook wel sluitpeil genoemd) van 2.00 meter boven NAP om te waarborgen dat de kering bij 2.25m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel gesloten is. Zij beschermt het zuiden van Rotterdam tot en met Gouda tegen overstromingen en beschermt het dichtbevolkte en laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Stormseizoen
Tussen 1 oktober en 15 april is het stormseizoen. Een storm komt in deze periode vaker voor dan in het voorjaar en zomer. Gemiddeld is de kering 3 tot 4 keer per stormseizoen gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het water het land binnen dringt.

Onderhoud
In aanloop naar het stormseizoen zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat al het onderhoudswerk is uitgevoerd. Ondanks dat dit rijksmonument al meer dan 63 jaar oud is, heeft ze nog nooit geweigerd. Vorig jaar heeft de kering een nieuw aandrijfmechanisme (kabeltrommels met aandrijflijnen) gekregen. Op 22 juni 2021 zijn de nieuwe trommels succesvol ingehesen in de 45 m hoge heftorens. In 2020 hebben we diverse werkzaamheden uitgevoerd, waaronder het verstevigen van alle stalen damwanden en het uitvoeren van betonreparatie.

Het bouwwerk
Het bouwwerk bestaat uit twee enorme schuiven van ruim 80 meter breed en 12 meter hoog. Deze schuiven hangen aan staalkabels tussen twee heftorens van 45 meter hoog. De heftorens met de schuiven er tussen zijn dominant in het landschap als poort naar de Delta. De Hollandsche IJsselkering combineert drie functies; het is een stormvloedkering, een sluis en een wegverbinding tussen de Krimpenerwaard en het vaste land van Zuid-Holland.

Deltawerken in topconditie
De Hollandsche IJsselkering is het eerste Deltawerk. Door de Deltawerken in topconditie te houden, blijven ze oersterk en veilig. Rijkswaterstaat voert tot 2023 bijzonder onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, de Volkeraksluizen, de Haringvlietsluizen en de Maeslantkering. We repareren en vervangen onderdelen en we verbeteren de werking. Daarbij kiezen we voor duurzame oplossingen. Deze drie keringen beschermen in combinatie met andere maatregelen de inwoners van Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant tegen hoogwater.

(Ingezonden mededeling Rijswaterstaat)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.