Beeld: Keren Fedida via Unsplash

Op dit moment zijn huisdieren ongekend populair. Doordat door de coronacrisis veel mensen vanuit huis werken, worden er veel honden en katten gekocht of geadopteerd. De run op huisdieren is onder andere te zien in de asielen, waar voornamelijk nog oudere dieren en huisdieren met gedragsproblemen achterblijven. De vraag is over de hele breedte toegenomen, van honden en katten tot kippen en konijnen.

Katten op de eerste plek
Katten zijn de populairste huisdieren binnen Nederlandse huisdieren. In haast de helft van alle huishoudens woont een huisdier. In een kwart van de gevallen (23,4%) gaat het om één of meerdere katten. Op de tweede plek staat de hond, met 17,8%, gevolgd door siervissen. Voor veel mensen is de coronacrisis aanleiding om een huisdier in huis te nemen. Vaak gaat het ook om mensen die al een tijd van plan waren om een kat of hond te nemen. Nu gebruiken ze de vrije tijd om eindelijk op zoek te gaan naar een huisdier.

Kosten voor een huisdier
Het Nibud waarschuwt nieuwe huisdiereigenaren dat er kosten komen kijken bij de aanschaf en verzorging. Wie een huisdier wil, of dit nu een kat, hond of een knaagdier is, dient rekening te houden met eenmalige kosten voor de aanschaf en terugkerende kosten voor voer, verzorging, de dierenarts en speelgoed. Zo heb je een voerbak en een waterbak nodig, een mandje of een ander eigen plekje voor je huisdier en voor katten bijvoorbeeld een zelfreinigende kattenbak die geurtjes in huis voorkomt. Qua verzorging kun je denken aan voeding, kattengrind of stro als je een knaagdier kiest, maar ook bijvoorbeeld shampoo waarmee je jouw huisdier af en toe helemaal schoon maakt.

Voor de aanschaf van een beestje is het verstandig om alle kosten op een rij te zetten, om er zeker van te zijn dat het hebben van een huisdier niet te duur is. Neem ook incidentele kosten mee, zoals de opvang tijdens vakanties.

Gestegen prijzen
Een kat kost bijna evenveel als een hond. Gemiddeld zijn mensen hier zo’n 550 euro per jaar aan kwijt. De hond is van alle huisdieren het duurst. Dit komt mede door de hoge aanschafkosten wanneer men kiest voor een rashond. Dankzij de hoge vraag zijn de kosten voor puppy’s flink gestegen. Puppy’s van sommige hondenrassen kosten meer dan 3000 euro en prijzen voor populaire rassen zoals de labradoodle zijn verdubbeld vergeleken met de prijzen voor een pup in 2019.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met onverwachte kosten voor de dierenarts. Deze kosten kunnen hoog oplopen, waardoor het voor mensen die niet een paar honderd euro achter de hand hebben voor noodgevallen verstandig is om een huisdierverzekering af te sluiten. Gemiddeld genomen moet een kat 1 à 2 keer per jaar naar de dierenarts.