Foto: Arnoud Verhey – gemeente Rotterdam

Kralingen moet zich ontpoppen tot een ‘Vreedzame wijk’. Oftewel: een wijk waarin kinderen een belangrijke stem krijgen. Zo komt er op termijn een kinderwijkraad. Vorige week was de kick-off. ‘Wij hopen dat de hele wijk dit gaat omarmen.’

‘Dit is geen Bavokring-ding’, benadrukt Kristel van Dalsum – directrice van basisschool De Bavokring – meteen. Maar, eerlijk is eerlijk: het Vreedzame wijk-idee ontstond hier wel.

De school aan de Willem Ruyslaan is namelijk al zo’n 4 jaar een ‘Vreedzame school’. Dat betekent dat leerkrachten naast bijvoorbeeld reken- en taallessen ook veel aandacht besteden aan de sociale vaardigheden van kinderen.

Kristel: ‘We leren kinderen bijvoorbeeld om conflicten zelf op te lossen, niet door erop los te meppen. Maar door te praten. En te luisteren. We hebben hiervoor ook mediatoren, dit zijn leerlingen uit groep 7 en 8, die andere kinderen weer helpen als er ruzie is.’

De leerlingen van De Bavokring krijgen ook ingeprent dat ze kunnen en mogen meepraten. ‘Er is veel ruimte voor zelfinitiatief. Heb je een idee? Werk het uit en laat het dan zien. We willen kinderen laten zien wat er gebeurt als je je stem gebruikt.’

Door haar leerlingen dit soort ‘burgerschapsvaardigheden’ bij te brengen, zijn ze goed voorbereid op de latere maatschappij. Dat is het idee. Kristel: ‘We benutten de school als een soort minisamenleving, waarin iedereen zijn of haar taken en verantwoordelijkheden heeft. We doen het samen, we zijn er voor elkaar.’

Naar een Vreedzame wijk
De Bavokring had als kersverse Vreedzame school al meteen de ambitie om van heel Kralingen een Vreedzame wijk te maken. Oftewel: een wijk waarin kinderen ook actief meepraten. En verantwoordelijkheden krijgen, passend bij hun leeftijd.

In een Vreedzame wijk is er bijvoorbeeld een democratisch gekozen kinderwijkraad. Die opkomt voor de wensen en behoeftes van de jeugd.

De afgelopen jaren zocht De Bavokring naar partijen die hieraan willen meewerken. Met succes. Sterker nog: vorige week was de officiële kick-off voor het Vreedzame wijk-traject in Kralingen.

Hierbij waren verschillende andere basisscholen, peuterspeelzalen en bso’s aanwezig. Ook welzijnspartij DOCK, de Excelsior Foundation en stichting Vreedzaam dragen een steentje bij. En de Gelijke Kansen Alliantie biedt een belangrijke financiële ondersteuning.

‘Wij hopen echt dat dit straks iets van de hele wijk is’, zegt Kristel. ‘Dat we dit met z’n allen omarmen.’

Meer weten over Vreedzame wijken? Kijk dan op de website van stichting Vreedzaam.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.