Wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) presenteerde donderdag 20 april in het café-restaurant van Boekhandel Donner in Rotterdam de nieuwste uitgave in de serie “Het Rotterdams Erfgoed” van Bureau Monumenten en Cultuurhistorie. Het boekje gaat over boerderij De Voorhoeve van Muyden, bouwjaar 1907, aan het Toepad 64 in Rotterdam-Kralingen die eind vorig jaar is gesloopt door het Rijksvastgoedbedrijf vanwege uitbreiding van de Van Ghentkazerne. Youri Zomerdijk, historisch-planoloog, van Bureau Monumenten en Cultuurhistorie, had een doos vol boekjes ‘Boerderij De Voorhoeve van “Muyden” 1907 – 2022’ meegenomen. De wethouder overhandigde het eerste exemplaar aan Albert van der Wiel jr. De familie Van der Wiel, vader, moeder en twee zonen, Albert en Hans, waren in de periode 1974 – 2007 de laatste bewoners van de boerderij.
Dit bericht werd op 2 februari 2022 op De SterOnline gezet:
Einde nadert voor De Voorhoeve van ”Muyden”
Inderhaast werd er aan het einde de vorige week nog over vergaderd, onder meer door vertegenwoordigers van Bewonersplatform DWL-De Esch. Moest er op de valreep nog een bezwaar worden ingediend tegen de sloop van De Voorhoeve van “Muyden” aan het Toepad? Tot en met afgelopen maandag 31 januari was daarvoor nog gelegenheid. Het ministerie van Defensie is eigenaar en vindt dat de oude boerderij in de weg staat van uitbreiding van de Van Ghent Kazerne (mariniers). Het bezwaar kwam er niet, het zou ‘trekken aan een dood paard’ hebben betekend, aldus een van de aanwezigen bij de vergadering. Rotterdam had in 2013-2014 zó zijn best moeten doen om de marinierskazerne voor de stad te behouden dat men nu Defensie niet voor de voeten wil lopen, volgens dezelfde zegsman.
Het allereerste nummer van De Ster op dinsdag 16 april 1985 opende met het ongeluk dat melkboer-met-paard-en-wagen Albert aan de Wiel was overkomen. Hij werd overreden door zijn eigen melkkar. Waar woonde Albert aan de Wiel? In De Voorhoeve van “Muyden”! Albert sr. overleed in februari 2021.
Familie Groeneveld
Donderdag 20 april bij Donner was niet alleen de familie Van der Wiel vertegenwoordigd maar ook de familie Groeneveld. Annie Uittenbogaart-Groeneveld vertelde dat haar familie de hoeve Muyden had moeten verlaten. Die werd gesloopt vanwege de aanleg van de Van Brienenoordbrug (1965). De familie Groeneveld zette daarna hun boerenbedrijf voort in de Rozenhof, onderaan de Nesserdijk. Toen in de 60-er jaren van de vorige eeuw werd bedacht dat de bocht, thans gevormd door het tegenwoordige ‘Polderpark De Esch’ in de Nieuwe Maas moest worden afgesneden, betekende dat het einde van het boerenbedrijf van de familie Groeneveld. Het afsnijden van de bocht ging echter niet door en zo ontstond ‘Polderpark De Esch’. Dat wordt thans in zijn voortbestaan bedreigd door de geplande ‘derde stadsbrug’. Omwonenden en andere Rotterdammers zijn daartegen in het geweer gekomen.
Klein Woudestein
Ook aanwezig ‘overbuurman’ Rijer den Hollander, 81 jaar, samen met zijn echtgenote, sinds 58 jaar, Adrie den Hollander. Hij groeide op in ‘Klein Woudestein’, de boerderij van zijn ouders. Hij werd geen boer maar ging grootkeukeninstallaties verkopen. ‘Klein Woudestein’ werd in 1964 onteigend.
Op de eerste drie foto’s Rijer den Hollander (groen overhemd) met rechts vooraan Annie Uittenbogaart-Groeneveld, dan Rijer en wethouder Said Kashmi en als laatste Albert van der Wiel jr. en de wethouder.
De tweede serie van drie foto’s werd gemaakt door Sandra Uittenbogaart, de dochter van Annie Uittenbogaart. Zij is fotograaf in Den Haag (www.sandrauittenbogaart.nl). Op de eerste foto haar moeder Annie, Albert van der Wiel jr. en wethouder Kashmi, op de tweede Annie en Youri Zomerdijk van Bureau Monumenten en Cultuurhistorie en op de derde het boekje met een afbeelding van Albert van der Wiel sr.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar