Roken op het metroperron op het Oostplein leidde mei vorig jaar tot een fikse knokpartij tussen RET-controleurs enerzijds en een Kralingse moeder (38) en dochter (23) anderzijds.

De controleurs-in-burger zagen de moeder een peuk opsteken toen ze uit de metro kwam en gingen achter de vrouw en haar dochter aan. Die begon te schelden toen één van de controleurs om haar ID vroeg. “Ik loop toch niet te roken? Laat me met rust. Ik wil dit niet”, zei dochterlief. Hierop is zij tegen een glazen wand gedrukt, waarna ze om zich heen begon te schoppen, slaan en schelden. “Ik dacht dat ik hier bij de rechtszaak tegen de controleurs moest komen”, zei een getuige, die de moeder op het perron een vuurtje had gegeven en zelf ook een sigaret opstak. “Die pakten haar echt onwijs hard aan. Goed, ze was erg temperamentvol, maar door hun werd het erger. Ze luisterden niet naar haar, maar bleven om haar ID vragen. Volgens mij is de dochter pas gaan schelden en schoppen, toen ze werd vastgepakt. Haar zoontje liep helemaal alleen op het perron”, zegt de ook in Kralingen wonende getuige, die de verdachten verder niet kent.

Opgewonden
Moeder en dochter, die zelf ook een lange geschiedenis van ruzie onderling hebben met veel politieoproepen, waren niet naar de rechtszaal gekomen. “Daar zouden ze te opgewonden van raken. Ze durfden niet”, aldus één van hun advocaten.

Schadevergoeding
“Dit is duidelijk volledig uit de hand gelopen. De jongste verdachte wordt vervelend, omdat ze vindt dat ze onterecht wordt gecontroleerd en haar ID moet laten zien. De controleurs hadden misschien op een andere manier kunnen handelen. Maar zij luisterde niet en is daarom tegen het glas gedrukt. Daar kan je het mee eens zijn of niet, maar die controleurs hebben nu eenmaal die bevoegdheid om om een ID te vragen en iemand aan te houden, die dat niet toont”, oordeelde de politierechter, die de eerder voor geweldpleging veroordeelde dochter veroordeelt tot een werkstraf van 20 uur. Eén controleur moet ze 150 euro schadevergoeding betalen. De rokende moeder is vrijgesproken, omdat niemand zag dat zij de controleurs aanviel.

(van onze rechtbankverslaggever)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]