Rotterdam – Nu de donkere dagen zijn begonnen, wordt het voor inbrekers steeds aantrekkelijker om aan de slag te gaan. Inbrekers houden immers niet van licht: daardoor vallen ze alleen maar op. Ze houden ook niet van lang werken: hoe korter ze bij u binnen zijn, hoe kleiner de kans dat ze betrapt worden. En van uitgebreid zoeken houden ze ook niet: tijd is geld, ook voor inbrekers. Zij willen graag weten waar voor hen snel wat te halen valt. Als agenten inbrekers betrappen en aanhouden, zullen ze altijd vragen waarom die inbreker juist bij die ene woning toesloeg en niet bij de buren. De antwoorden van de heren zijn vaak schokkend: “Het werd me wel erg makkelijk gemaakt.”

Inbrekers kiezen altijd voor de makkelijkste en snelste weg. Letterlijk. En dat begint bij het antwoord op de vraag: waar valt snel wat weg te halen? De politie keek onlangs met de ogen van inbrekers naar de huizen in in de Rotterdamse wijk Hilligersberg. De agenten werden niet blij van wat ze zagen: binnen een paar minuten zagen zij in woningen laptops, mobiele telefoons, portemonnees, sieraden en los geld liggen. Die agenten hoefden geen halsbrekende toeren uit te halen om die spullen te ontdekken. De buit was zonder enige moeite vanaf de straatkant te zien, want hun dure spullen uit het zicht leggen of de gordijnen sluiten vond een aantal bewoners kennelijk niet nodig…

Aardige mensen
Een inbreker die een dure camera op de vensterbank ziet liggen, stelt zich vervolgens de vraag: hoe kom ik binnen? Dan blijkt maar weer dat er voldoende aardige mensen zijn die het hun kwaadwillende medemens graag makkelijk maken. Een paar voorbeelden van wat agenten aantroffen:
De achterdeur staat open. Geen enkele deur of raam is op slot. De deur is dicht, maar de sleutel steekt nog in het deurslot. Alles op de begane grond is potdicht, maar op de eerste verdieping staat een raam op een kier. Gelukkig ligt er een ladder in de tuin zodat een inbreker in tien seconden door dat raam naar binnen kan. De poort van de achtertuin is niet op slot. Bij de achterdeur en voordeur brandt geen enkel licht. Inbrekers kunnen zo in het donker toeslaan. De deur is op slot, maar niet op de knip. En het briefje op de voordeur met de tekst: “Marijke, ik ben even naar de apotheek, ben om 15.00 uur terug”, vonden de agenten ook heel attent.

Slachtoffer
Mevrouw de Vries* uit Rotterdam werd onlangs slachtoffer van inbraak in haar woning. Haar laptop werd weggehaald. Kennelijk wisten de inbrekers precies wat ze wilden hebben: ze kwamen via de achterdeur binnen en namen alleen de laptop mee. “Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan. Ik was ‘s avonds even op de bank gaan zitten en pakte de laptop erbij om iets op internet op te zoeken. Da’s is ook het makkelijke van dat ding: je kunt ‘m natuurlijk overal gebruiken. Daarna heb ik ‘m op de bank laten liggen. Tja, dat was goed te zien vanaf de straat en dat hebben die inbrekers ook gedacht. Ik denk dat ze die nacht hooguit een halve minuut zijn binnen geweest.” Waarom had ze die laptop dan niet opgeborgen? “Onnadenkendheid. Ik stond er gewoon niet bij stil. En als had ik dat wel gedaan, dan had ik waarschijnlijk gedacht: het overkomt altijd een ander. Niet dus: het overkwam nu mij.” De materiële schade bleef beperkt tot de laptop. “Maar er stonden ook nog foto’s van de verjaardag van een van mijn kinderen op. Die ben ik nu dus kwijt. Dat vind ik nog het ergste.” (*het slachtoffer wil graag anoniem blijven en heet in werkelijkheid anders)

Geen fort
De tijd dat u uw waardevolle spullen rustig kon ‘etaleren’ is helaas voorbij. Dat betekent gelukkig niet dat u van uw woning een fort hoeft te maken. Een paar eenvoudige maatregelen maken de kans op een woninginbraak een stuk kleiner:

– Leg uw waardevolle spullen niet in het zicht en ‘voor het grijpen’.

– Sluit ‘s avonds de gordijnen of indien aanwezig rolluiken

– Sluit uw woning altijd goed af, zowel op de begane grond als op de verdiepingen erboven. Dit geldt ook als u in een bovenwoning, flatwoning of appartement woont. Inbrekers klimmen zó naar boven.

– Sluit uw woning ook goed af als u maar eventjes weg bent om boodschappen te doen of een brief te posten.

Meer informatie en tips vindt u hier

Politie.nl