500 Rotterdamse basisschoolleerlingen eisen zeggenschap bij Burgemeester Aboutaleb

Hoe kunnen wij meepraten over de toekomst van onze stad? 500 bovenbouwleerlingen uit het Rotterdamse basisonderwijs gaan op donderdagochtend 19 mei met die vraag naar Burgemeester Aboutaleb. Tijdens een grote manifestatie met de titel ‘Code Groen’ eisen zij op het Stadhuis hun stem op. Want wie denkt dat kinderen geen goede ideeën hebben voor het leefklimaat of de aantrekkelijkheid van hun eigen stad heeft het mis.

Nieuwe generatie
Aansprekende plannen van toen en nu vormen aanleiding voor de manifestatie ‘Code Groen’: In 1970 had Rotterdam kortstondig een kabelbaan over de Lijnbaan. Een vierkante waterpartij op het Doelenplein veranderde in diezelfde tijd ‘s zomers in een (ondiep) zwembad. Over enkele weken voert een enorme trap vanaf Centraal Station naar het Groothandelsgebouw, en de plannen voor een surfgolf in de binnenstad zijn in volle gang. Deze impulsen voor de stad zijn allemaal bedacht door volwassenen. Wat als je jonge Rotterdammers mee laat denken? Ontstaan dan niet nog waardevollere, toekomstbestendige ideeën, bedacht door de generatie die nog een heel leven in Rotterdam voor zich heeft?

Code Groen
Betrek de toekomstige generatie Rotterdammers actief bij hun stad. Met dat idee sloegen Hofplein Rotterdam, SKVR en MAAS theater en dans de handen ineen voor ‘Code Groen’. Na de kick-off manifestatie op 19 mei a.s. geven honderden basisschoolleerlingen verspreid over bijna 20 klassen de komende weken hún visie op de maasstad. Zij volgen theaterlessen en gaan in gesprek met vernieuwers uit bedrijfsleven, wetenschap, politiek, natuur en cultuur. Op woensdag 6 juli pitchen zij hun beste plannen aan vertegenwoordigers uit het College van Burgemeester en Wethouders bij Maas theater en dans.

Een cadeau voor Rotterdam
De dromen en wensen die voortkomen uit Code Groen zijn straks ook voor alle inwoners en scholen van de stad toegankelijk. De leerlingen van de deelnemende klassen ontpoppen zich tot interviewers en reporters en leggen met digitale media al hun ideeën vast. Op 1 juli lanceren de jonge televisiemakers met partner OPEN Rotterdam hun eigen TV-format met de meeste aansprekende plannen. Het project Code Groen is ook te volgen via www.codegroen010.nl en op diverse sociale media met #codegroen010 en #codegroenviertdestad

Tijdens de introductieles ontstaat het plan voor de manifestatie op het Stadhuis, foto: Gaby Jongenelen bij OBS Het landje.

Tijdens de introductieles ontstaat het plan voor de manifestatie op het Stadhuis, foto: Gaby Jongenelen bij OBS Het landje.

Data
Manifestatie: donderdagochtend 19 mei 9.30-10.15 uur, Coolsingel 40 Rotterdam Première TV-format Code Groen: vrijdag 1 juli, via www.openrotterdam.nl

Code Groen wordt ondersteund door de belangeloze inzet van tientallen experts uit de stad en de volgende sponsors: Alphatron, Count., Sterk Werk Communicatie Groep, Matrans, NedSpice, Rabobank, Rotterdam Festivals, Stichting De Verre Bergen, Stichting Rotterdamsch Onderwijs, Van Leeuwen van Lignac Stichting.

Code Groen is onderdeel van Rotterdam viert de stad!. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamviertdestad.nl