Zoals bekend is er een grote Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. Één keer per maand, op vrijdagmiddag, komt het dansgezelschap Flor de Esperança naar verpleeghuis Pniël aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen. Dan wordt daar de gedanst in de grote zaal en de mannen en vrouwen leven zich dan uit, onder meer, op de muziek van Pau e Corda, manzurca 5. Zoek op ‘manzurca cabo verde’ en op YouTube kunt u die melodie en meer, horen.
Mazurka
Een mazurka is een dans in driekwartsmaat met een extra nadruk op de tweede tel (in tegenstelling tot een wals). In het Nederlandse dansrepertoire is een voorbeeld de dans Jan Pierewiet (ga naar YouTube om het leuke deuntje te horen). De mazurka werd door Chopin (1810-1849) geïntroduceerd in de kunstmuziek.
De mazurka is een gestileerde versmelting van drie Poolse volksdansen: de mazur, de kujawiak en de oberek. De mazur is een Slavische dans uit de Poolse provincie Mazurië. Karakteristiek ervoor zijn het gepuncteerde ritme, de melodiesprongen en het wisselend accentueren van de zwakke maatdelen (2de en 3de tel). De kujawiak is een langzame draaidans in 3/4 maat uit Kujavië, met sterk versierde melodiek en zonder al te sterke accenten. De oberek (instrumentaal) of obertas (vocaal) is de snelste Poolse volksdans, een werveldans waarvan het tempo wordt opgevoerd, oorspronkelijk een zeer snelle kujawiak. (bron: Wikipedia)
Meer foto’s hier
Manzurca
De mazurka is ook populair in Kaapverdië, met name op de eilanden Santo Antão en São Nicolau. De mazurka en andere dansen als contradanse, polka, wals en galop werden vermoedelijk door zeelieden uit Europa naar Cabo Verde meegebracht. De mazurka wordt hier gespeeld en gedanst op bruiloften en andere feesten.
(bron: petersmuziektips.nl/article/mazurka)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]
recent commentaar