Op zondag 9 juni kun je het Maritiem Museum tegen komen, de Kunsthal en zelfs het Rijksmuseum Amsterdam, en dat gewoon bij de mensen thuis op de Jericholaan.

Negen bewoners zijn namelijk voor een dag museumdirecteur in eigen huis en hebben samen met een museum een tentoonstelling gemaakt van zeldzame en kostbare collectiestukken en eigen objecten. Met de mensen van de musea houden ze persoonlijke presentaties zoals je ze nooit in een museum ziet. Het Museum Rotterdam werkt aan een tentoonstelling over beroemde Rotterdammers, op de Jericholaan trekken ze in bij een gezin waarvan de jongste telg Dees heet naar Desiderus Erasmus, is schoonmoeder Kaat vernoemd naar Kaat Mossel?

‘Museumdirecteur voor een dag’ Gerard en het OorlogsVerzetsMuseum hebben de krachten gebundeld. Zij komen met verhalen over het Kralingse verzet en razzia’s op de Oude Dijk, Gerard vertelt over de oorlogstijd met eigen stukken zoals een zwartgeblakerde medaille die de zwemster Puck Oversloot in 1932 op de Olympische Spelen van Los Angeles won.

museumstraat-jericholaan 550

Wim Pijbes, de directeur van het Amsterdamse Rijksmuseum komt persoonlijk op bezoek en ook Emily Ansink, de directeur van de Kunsthal is aanwezig in het gasthuis van de Kunsthal. Hier draait alles om ontwerpen voor de grote schoenententoonstelling S.H.O.E.S in het najaar.

Het Maritiem Museum schuift aan de keukentafel bij Lou. Hier gaat het over communicatie op zee. Lou laat stukken zien van zijn schoonvader, de marconist. Robert van het Maritiem komt met een communicatiekanon uit de VOC tijd.

kanon 550 museumstraat
De Kunstuitleen Rotterdam gaat los in het riante huis van Nel met talloze uitzonderlijke stukken en het Stadsarchief vergelijkt heden en verleden van de Jericholaan aan de hand van een prachtige doos vol oude prentbriefkaarten. Het Belasting&Douane Museum tenslotte maakt met ‘museumdirecteur Theo Lalleman een onvergelijkbare presentatie waarbij nieuwe systemen voor heffingen worden verkend.

Museumstraat wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurscouts.

Rondom Museumstraat is er een extra programma met Kleigoed en Bakwerk, cupcakes, rondleidingen door het 100 jaar oude Libanon Lyceum en het verrassende museum Le Secet in de SRV wagen van ‘Rotterdam Vertelt.’

Deelname aan Museumstraat is gratis, bezoekers moeten zich inschrijven bij het mobiele Museumstraathuis.

Dat is een loket op de festivaldag. Na inschrijving ontvangt men een toegangsbewijs en kunnen daarmee terecht bij de 9 musea. Museumstraat is open van 12.00 – 17.00 uur.

Het programma staat op www.Museumstraat.nl; Behalve op de Jericholaan is Museumstraat op 8 juni ook te beleven rondom het Kastanjeplein in Schiebroek.

Foto uitgelichte afbeelding: Martin Hoorweg