‘Waar moet ik heen?’

Ze is er geboren en getogen, maar als de plannen van de gemeente doorgaan moet de 92-jarige mevrouw Boekhout haar woning in Rotterdam nu echt uit. De hoogbejaarde vrouw is zeer gehecht aan haar ouderlijk huis, maar blijven kan niet. “Wat is nou die paar jaar?”

De vrijstaande woning waar de wieg van mevrouw Boekhout stond, is aan de ’s Gravenweg in Rotterdam-Kralingen. Haar ouders trokken er in hun jonge jaren in om een boerderij te beginnen. “Je moest toen als kind wel helpen op de boerderij, maar je had de vrijheid om te spelen.”

Net nadat mevrouw Boekhout trouwde, ging ze het huis uit. In 1972 kwam ze terug toen haar ouders overleden. “Toen woonde ik hier gelukkig weer, maar we moesten wel doorgaan met het boerenbedrijf. Met de erfenis van 200 euro kocht ik een kalfje, daarna kocht ik nog een kalfje en zo zijn we verder gegaan.”

Geen contractverlenging
Dat mevrouw Boekhout een keer uit de oude boerderij moet, weet ze al heel lang. De oude boerderijen zouden een halve eeuw geleden al gesloopt worden. Omdat daar toen veel weerstand tegen was, heeft de gemeente de panden opgekocht. Bewoners mochten er met een zogenoemd pachtcontract gratis blijven wonen, met de voorwaarde dat die deal een keer af zou lopen. Bewoners moesten de boel ook zelf onderhouden. Die pachtcontracten zijn meerdere keren verlengd.

In 2018 kwam er een brief van de gemeente: de bewoners moesten er alsnog uit. De gemeente sleepte mevrouw Boekhout toen voor de rechtbank. Die oordeelde dat jaar dat de hoogbejaarde bewoner er tot april 2024 mag blijven, daarna moet ze de sleutels inleveren.

Mevrouw Boekhout hoopt er zo lang mogelijk te blijven, omdat ze zo gehecht is aan de woning. “Het huis is eigenlijk ons huis geworden. Mijn ouders woonden er al, we moesten het onderhouden en dan voelt het van jou.”

Zodra ze de woning moet verlaten, is ze woningzoekende in een moeilijke tijd. “Waar moet ik dan heen? Er zijn geen huizen en voor de verzorgingshuizen ben ik nog te goed.”

Video: RTV Rijnmond

‘Alleen voor die paar jaar’
De gemeente heeft nog helpen zoeken naar een alternatieve woonruimte. “Er zijn haar verschillende woningen aangeboden, maar helaas heeft dit nog niet tot een oplossing geleid”, zegt de gemeente.

Hulp van de gemeente om een nieuwe woning te krijgen, wil mevrouw Boekhout niet. Liever hoort ze van de gemeente dat ze in de woning kan blijven. “Ik wil er blijven zitten totdat het niet meer gaat. Het is dan alleen nog maar voor die paar jaar.”

Hoewel mevrouw Boekhout niet gewend is om om hulp te vragen, doet ze wel een brandende oproep aan burgemeester Aboutaleb: “Strijk je hand over je hart en laat me hier blijven wonen. Totdat het niet meer gaat.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.