De man, die de kinderen niet heeft erkend, had ruzie met zijn vriendin, die bij haar moeder op visite was. Zij weigerde naar huis te komen met de kleintjes, waarop hij midden in de nacht de kids ophaalde en met hen en de baby op zijn arm vijf kilometer naar huis liep. De vrouw durfde niet mee te gaan, omdat hij haar zou hebben bedreigd.

Omdat hij aanvankelijk alleen de driejarigen aankleedde, vroeg de moeder: “Neem je de kleine niet mee?” De Nieuw-Crooswijker: “Daaruit maakte ik op, dat ik de kinderen mee mocht nemen.” Desondanks eiste de aanklager onlangs bij de rechter de man te veroordelen tot een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. “Om herhaling van het onttrekken van de kinderen aan het wettig gezag van de moeder te voorkomen,” zei de aanklager.

Inmiddels wordt het gezin begeleid door Jeugdzorg, waar men zeer bezorgd is omdat een van de kleintjes zou hebben geklaagd over mishandelingen door de vader. Die is door de rechter vrijgesproken van het wegnemen van de kleintjes tegen de zin van de moeder. Onduidelijk is voor de rechter of zij nu wel of geen toestemming gaf ze mee te nemen. Aanvankelijk wilde Justitie de werkloze ook vervolgen voor een mishandeling binnen de familie uit 2011. Maar een papieren dossier ging verloren bij het omzetten naar een digitale versie, waardoor de verdachte daarvoor niet meer wordt vervolgd.

van onze rechtbankverslaggever