“Een paard is groot en hinnikt en een hond is klein en blaft”. Dit was een van de zinnen in een dictee, waarin ik als kind moest leren met d’s en t’s om te gaan. Nog een: “Wat is gebeurd, gebeurt niet zomaar”. Ik vond dat toen een rare zin. Nog steeds eigenlijk. Een van de jongens uit mijn klas was een verwoed paardrijder en vertelde dat hij zelf een groot paard had en dat dit een volbloed was.

Een Engelse volbloed als ik me goed herinner. En dat hij daarvoor een halfbloed had. Als kind vond ik dat moeilijk te begrijpen. Een halfbloed? Waar bestaat de andere helft dan uit? Zout water? Tranen? Ook klinkt het niet prettig. Laten we vanaf nu een halfbloed een “volbloed light” noemen. Gewoon, met de tijd meegaan, weet u wel? Genoeg hierover. De column gaat over het CHIO. Ga erheen, het is uniek en de moeite waard. Klaar. Paardensport is een olympische sport. Het CHIO brengt de olympische spelen bij u thuis in Kralingen ! Maar – er is altijd een maar – daarmee zijn we er nog niet.

Er ontbreekt nog iets heel belangrijks. Een CCIO oftewel een Concours Caniën International Olympique. De hondensport. Behendigheid, apporteren en bovenal de nieuwe uit de USA overgewaaide sport: Hoopers. De vruchtbare samenwerking tussen mens en dier. Er is al een lobby om Hoopers een olympische sport te maken. Het kan dus zeker geen kwaad die te helpen door op hun succes voor te sorteren.

Kijk. Vereist de paardendressuur een enorme voorbereiding van vakbekwame mensen? Met Hoopers kan iedereen met een hond na een beetje training meedoen. Vergelijk het maar met opera’s waar goed opgeleide professionals zingen en de “sing along opera’s” waarbij het publiek uit volle borst meezingt. Hoopers, een aanwinst dus en ook nog eens goed te doen. We organiseren eerst zoals elk jaar het CHIO en daarna vervangen we de hoge hindernissen door hoepels en lage hindernissen. Hierbij kunnen alle honden meedoen. Echt, die honden en hun baasjes komen wel. Er staan bomen genoeg in het Bos.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.