Commissievergadering Sociaal en veilig, dinsdag 14 mei

“Wij zijn enthousiast” en “Blij dat het vorm gaat krijgen” is een selectie van de positieve reacties op het raadsvoorstel van het Dagelijks Bestuur over de doorontwikkeling van kinderboerderij De Kraal. Dinsdag 14 mei was het aan de commissieleden van Sociaal en Veilig een advies uit te brengen over dit voorstel.

door Joëlle Stapelkamp

Kinderboerderij De Kraal, gelegen in het Kralingse Bos, trekt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers en behoort daarmee tot de één van de best bezochte kinderboerderijen van Rotterdam. Maar volgens de voorzitter van Stichting Vrienden van De Kraal heeft de kinderboerderij potentie en kunnen dat er veel meer zijn. “Nu komen er vooral veel – vaak dezelfde – gezinnen met jonge kinderen naar De Kraal, terwijl de kinderboerderij bij uitstek ook geschikt is voor senioren en mensen met een beperking”. De ‘nieuwe’ kinderboerderij moet een breder publiek aanspreken en daarom wordt de kinderboerderij in het Kralingse Bos de komende tijd onder handen genomen.

Stichting
Het plan is om de kinderboerderij, die nu nog wordt gefinancierd door de Rotterdamse overheden, in de toekomst onder te brengen in een zelfstandige stichting. De verzelfstandiging biedt meer ruimte voor participatie en betrokkenheid van bewoners en voor het werven van extra inkomsten. De deelgemeente zoekt nu naar mogelijkheden voor aanvullende vormen van financiering, zoals sponsoring, contributie, overeenkomsten met scholen en BSO’s, donateurschap en horeca. Zo kan de kinderboerderij op den duur meer eigen inkomsten gaan genereren.

Horeca
Horeca als inkomstenbron riep bij de commissieleden enkele vragen op. De huidige horeca zit nu in één van de gebouwen met rieten daken en doet meer aan als een kantine. Er staat een koffie- en een limonadeautomaat en er worden ijsjes en snacks verkocht. Met de ontwikkeling van De Kraal behoort een uitgebreide( re) horecagelegenheid tot de opties. D66 is van mening dat de horeca goed en professioneel geregeld moet worden, maar dat men moet waken voor concurrentievervalsing ten opzichte van andere ondernemers die in het Kralingse Bos gevestigd zijn. Een optie is namelijk om de horeca te laten draaien op vrijwilligers en mensen met een beperking. D66 maaide daarmee het gras weg voor de voeten van de Partij van de Arbeid en Leefbaar Rotterdam, die een zelfde kanttekening wilden plaatsen. Leefbaar Rotterdam vroeg zich ook af of er behoefte is aan een horecavergunning. De voorzitter van Stichting Vrienden van De Kraal liet weten dat daar op korte termijn geen behoefte aan is, omdat de huidige ruimte geen uitgebreide( re) horeca toelaat en nieuwbouw in het Kralingse Bos niet is toegestaan.

Feedback
Dagelijks Bestuurder Lucas de Boer gaf aan blij te zijn met de positieve reacties en constructieve feedback op het voorstel. Hij haakte uitgebreid in op de horecagelegenheid van de kinderboerderij. Volgens hem is er, ondanks de restricties die gelden voor nieuwbouw in het Kralingse Bos, wel het één en ander mogelijk. Zo kan de bestaande horeca op het terrein geprofessionaliseerd worden en een commercieel karakter krijgen. Ook kan er volgens de Dagelijks Bestuurder wel iets nieuws gebouwd worden. De losse opstalletjes op het terrein die weinig kwaliteit in hun verschijnen hebben, zouden volgens hem gesloopt en vervangen kunnen worden door één nieuw gebouwtje.

Ondanks dat de deur slechts op een kier lijkt te staan, bevestigde Lucas de Boer dat er dus wel degelijk mogelijkheden zijn. “Alle kaders zijn te herzien, mits daar een goede reden voor is.” Genoeg reden voor de commissieleden om een positief advies uit te brengen voor de deelraadsvergadering van 30 mei.