Gisteren is de eerste regensensor in Rotterdam in gebruik genomen. Dankzij die sensor krijgen fietsers op het kruispunt aan de Boezemlaan en Bosdreef vaker groen licht als het regent of sneeuwt. Het gaat voorlopig om een experiment van zes maanden. Slaagt de proef, dan kan het zijn dat meer regensensoren in Rotterdam komen. Bij neerslag krijgen de fietsers per cyclus twee keer groen en de andere weggebruikers één keer.

Fietsers hebben nog meer verkeerslichten doorgegeven waar ze te lang moeten wachten. De gemeente bekijkt nu of ook deze verkeerslichten in het voordeel van de fietser afgesteld kunnen worden. Bij het regulier vervangen van verkeerslichten – op 15 kruispunten per jaar – is ‘voorrang voor fietsers en openbaar vervoer’ voortaan uitgangspunt.

Verder zijn er plannen om te experimenteren met onder andere infraroodcamera’s. Infraroodcamera’s meten de hoeveelheid fietsers die staan te wachten. Zijn er veel fietsers, dan gaat het licht langer en vaker op groen. De eerste infraroodcamera’s komen volgend voorjaar op het Churchillplein.

(bewerkte ingezonden mededeling Gemeente Rotterdam)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)