7 populieren van het Kralingse Bos leverden de 4 kilometer aan planken nodig voor het 17 meter hoge kunstwerk, ‘Sash’, bas-reliëf, op de kop van de feestelijk gepresenteerd, tezamen met de herinrichting van de openbare ruimte aldaar. Daarvoor was ook wethouder Vincent Karremans uitgenodigd.

De bewoners van Werkgroep Kop Voorschoterlaan waren al een poosje bezig met de ‘verrommelde’ kop van De Voorschoterlaan. Zie: desteronline.nl/ideeen-kop-voorschoterlaan (2016). Nabij de ingang van de metro was het een chaos op de middenberm vanwege de zeer vele aldaar gestalde fietsen. Die fietsen staan nu geparkeerd op de stoep, aan weerszijden van de Voorschoterlaan (zie de betr. foto’s). Als de lente aanbreekt zal de middenberm er weer uit zien als een plantsoen. De bewoners willen ook nog graag dat de kiosk/snackbar wordt aangepast en enigszins verplaatst. Hoe, is nog niet duidelijk.

Trompe – l’oeil
De herinrichting van openbare ruimte werd gecombineerd met het kunstwerk ‘Sash’ van Ron van der Ende (www.ronvanderende.nl/#top). Van der Ende maakt bas-reliëfs. Daarbij speelt het ‘trompe – l’oeil’ effect een belangrijke rol. Zo ook bij ‘Sash’, dat Engelse woord betekent schuifraam en is een zgn. onomatopee, d.w.z. een woord dat uitgesproken het geluid nabootst van wat het uitbeeldt, zoals ‘krak’ en ‘boem’. Door de perspectivische vertekening en de praktisch onzichtbare en vernuftige bevestiging aan de muur lijkt het schuifraam te zweven. Kunsthistoricus Sandra Smets schreef er een essai over: cbkrotterdam.nl/anti-wedloop-van-vernieuwing.

Ernest van der Kwast
Ondanks de kou waren velen op zaterdag 17 december afgekomen op de feestelijkheden. Interviewer en schrijver (onder meer) en Kralinger Ernest van der Kwast praatte het officiële deel van het programma aan elkaar. Hij had vraaggesprekjes met betrokkenen, zoals  wethouder Vincent Karremans, Marjoleijn van der Meijden van Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Els Leclercq van Werkgroep Kop Voorschoterlaan en kunstenaar Ron van der Ende. Hij had een tekst gemaakt die hij voorlas. Zie: cbkrotterdam.nl/nieuws/column-door-ernest-van-der-kwast-reusachtig-raam

Foto’s in hoge resolutie hier

Taart
De taart met afbeelding van het kunstwerk was gebakken door Kralingse Banketbakkerij Carlier en de bubbels werden ingeschonken door Oana de Visser-Baicu, voormalig lid van Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Wijkverrijkers
Dit project valt onder het gemeentelijke programma Wijkverrijkers: initiatieven van bewoners en ondernemers om van hun buurt een mooie (groene) omgeving te maken waar het fijn is om te zijn. Meer informatie op www.rotterdam.nl/wijkverrijkers.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.