Afgelopen maandagavond 13 november sprak burgemeester Aboutaleb bij het aanbrengen van de Stolpersteine, in het troittoir bij het pand Rozenburglaan 100, voor Hendrik Cohen (overleden op 11 januari 1945 in Bergen-Belsen) en Flora Polak (overleden op 4 maart 1945 in Bergen-Belsen). Hendrik Cohen en Flora Polak zijn de grootouders van Job Cohen (voormalig PvdA politicus). In de oorlog woonde Hendrik met zijn gezin op de Rozenburglaan 100, de plek waar de Stolpersteine werden geplaatst. (persbericht Stadhuis, bewerkt)

Floris, Tootje en Remmert
Zowel Job Cohen als zijn oudere broer Floris spraken ter nagedachtenis van hun grootouders en dat deden ook nicht Tootje Polak en neef Remmert Cohen. ‘Ron & Ron’ van Stadsbeheer brachten vakkundig de beide Stolpersteine aan (stelen is praktisch onmogelijk gemaakt door veel cement in de ondergrond). Ken Gould zong ter afsluiting van de plechtigheid Eili Eili – tekst Hannah Szenesh, compositie David Zahava.

Günter Demnig
Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Overal in Europa worden Stolpersteine (struikelstenen) gelegd op plekken waar slachtoffers van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond. Elk overleden persoon wordt herdacht met een eigen steen waarin de naam, geboortedatum en jaar/plaats van overlijden zijn gestanst. De stenen van messing zijn klein (10×10 cm) waardoor gebukt moet worden om de tekst goed te kunnen lezen. Op die manier vormen de stenen figuurlijk struikelstenen. De Stolpersteine zijn een tastbare herinnering aan de joodse slachtoffers die niet terugkeerden uit vernietigings- en concentratiekampen.

Meer foto’s hier

Meer foto’s hier

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.