Van links naar rechts: Paul Huguenin (STOK), wethouder Vincent Karremans, Julia van den Bosch (RKvV), Rens van Overdam (Kralingen-Crooswijk) en Arthur ten Have (STOK).

Bewoners in Kralingen ervaren veel overlast van studenten in hun wijk. Dit werd opnieuw duidelijk tijdens een bewonersbijeenkomst in 2021. De gemeente startte een aanpak en presenteerde samen met wijkpartijen in februari 2022 een actieplan.

Tijdens de bewonersbijeenkomst op 22 september 2021 in Pro Rege bespraken 90 bewoners de situatie in de wijk met wethouder Kurvers (bouwen en wonen), gemeenteambtenaren, gebiedscommissieleden, politie en studentenverenigingen. De nieuwe huisvestingsregels en de aanpak van de overlast werden toegelicht.

In de bijeenkomst maakten bewoners duidelijk dat de woonsituatie in delen van Kralingen verslechterd is tot een onacceptabel niveau

  • Er is sprake van (ernstige) geluidsoverlast, openbare dronkenschap, vervuiling en overlast van deelscooters en fietsen.
  • De schaal van de geluidsoverlast in tuinen en op straat is zo groot dat melden voor bewoners een dagtaak is geworden. Daarbij is vaak niet duidelijk wat met de meldingen wordt gedaan.
  • Ondanks verschillende aanscherpingen in de huisvestingsverordening, zijn meer gezinswoningen opgekocht en verkamerd (in sommige straten nu 50 tot 60%).
  • Bewoners melden overlast en (illegale) uitbreiding van het aantal verhuurde kamers per woning en verplaatsing van studentenhuizen. Een aantal bewoners is verwikkeld in bezwaar- en beroepsprocedures tegen aanvragen en verleende kamervergunningen; deze procedures vergen veel tijd en energie.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst vindt u in dit artikel in lokale krant de Ster van Kralingen. De bijeenkomst is op Facebook terug te zien (niet ondertiteld).

Aanpak
De gemeente neemt de situatie hoog op. Verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans (woonoverlast) is in gesprek gegaan met onder andere studentenverenigingen, bewoners en politie. Als onderdeel van de aanpak zijn Politie en Toezicht en Handhaving (BOA’s) direct extra gaan surveilleren in de wijk. Ook hebben de studentenverenigingen en de Erasmus de studenten al gewaarschuwd geen overlast te veroorzaken. De bewoners hebben zich verenigd in stichting STOK (Stop Overlast Kralingen) en hebben als partner meegedacht over de maatregelen die nodig zijn om de overlast tegen te gaan.

Actieplan
Op basis van alle gesprekken is het Actieplan Studentenoverlast Kralingen (Notubiz.nl, 10 februari 2022) opgesteld, dat op 8 februari 2022 is vastgesteld in het College van Burgemeesters en Wethouders. Verantwoordelijk wethouder Karremans heeft dit plan gepresenteerd, samen met Arthur ten Have (voorzitter stichting STOK), Rens van Overdam (voorzitter gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk) en Julia van den Bosch (praeses Rotterdamse Kamer van Verenigingen).

Acties
In het Actieplan Studentenoverlast Kralingen (Notubiz.nl, 10 februari 2022) wordt duidelijk hoeveel overlast in Kralingen ervaren wordt, waardoor dit komt en in welke straten dit het meest voorkomt. Om de wijk weer terug in balans te krijgen zijn acties opgenomen op het gebied van woonoverlast, overlast op straat en verkamering. Een van de acties is een stoplichtmodel. Dit maakt dossieropbouw van woonoverlast inzichtelijker en beter volgbaar (zie veelgestelde vragen). Ook wordt gewerkt aan preventieve acties, waarbij studenten en hun medebewoners elkaar beter leren begrijpen. De aanpak van studentenoverlast is een proces van lange adem. De effecten van de acties worden samen met de betrokken partijen continu gemonitord en waar nodig bijgestuurd.

Meld overlast
Het is van het allergrootste belang dat bewoners overlast melden. Op basis van deze meldingen kunnen de handhavende partijen adequaat handelen en prioriteiten stellen. Als studenten woonoverlast veroorzaken, helpt het vaak om op een later, rustig moment met hen in gesprek te gaan. Heeft dat geen effect, meld de overlast dan:

  • per e-mail: woonoverlast@rotterdam.nl
  • telefonisch bij de politie: 0900 – 88 44 (bel 112 als er gevaar dreigt).
  • tijdens het inloopspreekuur dat elke oneven week op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur wordt georganiseerd aan de Aegidiusstraat 95.

Advies en informatie

  • De Advieslijn Woonoverlast Rotterdam verstrekt advies. Laat een bericht achter op awr010.nl.
  • Neem contact met de bewonersgroep Stop Overlast Kralingen (STOK) die speciaal voor dit onderwerp is opgericht. Via e-mail: informatie@stok-nu.nl.
  • Op de pagina Woonoverlast vindt u informatie over de aanpak van woonoverlast in het algemeen.
  • Stuur een e-mail naar participatiekc@rotterdam.nl, om op de hoogte gehouden te worden over de voortgang van de aanpak studentenoverlast.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.