Foto: Domenico Loia

T-Mobile neemt samen met Primevest het glasvezelnetwerk in het Rotterdamse Kralingen over van L2Fiber. Het netwerk wordt uitgebreid tot 15.000 huishoudens. T-Mobile heeft als doel om volgend jaar 30.000 huishoudens in de wijk IJsselmonde aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. 

Wat is glasvezel?
Een glasvezelkabel bestaat uit hele dunne strengen glas. Iedere glasvezel is zo dun als een haar en informatie wordt razendsnel door de kabels verstuurd met laserlicht. Doordat het laserlicht gigantisch snel in- en uitgeschakeld kan worden, biedt glasvezel de mogelijkheid om razendsnel zeer veel informatie te verzenden. Een groot voordeel van een glasvezelnetwerk is dan ook dat internetten vaak het snelst gaat via glasvezel. Daarnaast kan internet ook over grote snelheden met hoge internetsnelheid geleverd worden. Dit is vooral voordelig voor mensen die in een buitengebied wonen en slecht bereik hebben bij een dsl-verbinding.

Richard Franssen, technologiespecialist en schrijver voor de AdviesJagers-website, geeft aan dat glasvezel gigantisch veel voordelen heeft. Deze voordelen worden alleen maar belangrijker nu er meer vanuit huis wordt gewerkt. Zo zijn de up- en downloadsnelheid hetzelfde op glasvezel. Dit wil zeggen dat het net zo lang duurt om iets te downloaden als dat het duurt om iets te verzenden. Zeker nu meer wordt thuisgewerkt is dit welkom. Tijdens het videobellen wordt het eigen videobeeld snel en met hoge kwaliteit verzonden. Daarnaast zijn bestanden, foto’s en video’s in een oogwenk te delen. 

Aanleg komt weer op gang
Het investeringsbedrijf Primevest is tot een overeenkomst gekomen met L2Fiber om het glasvezelnetwerk in Kralingen over te nemen. T-Mobile is de provider die zijn diensten aan gaat bieden op het razendsnelle netwerk. De provider heeft toegezegd het netwerk ook voor derde partijen open te stellen. De overname heeft tot gevolg dat er weer verder gewerkt kan worden, nadat de aanleg van het glasvezelnetwerk eerder tot stilstand zijn.

In 2018 kondigde L2Fiber aan 12.000 woningen in Kralingen te willen voorzien van glasvezel. Later is dit doel uitgebreid tot 15.000 woningen met als stip op de horizon om heel Rotterdam te voorzien van glasvezelinternet. Na een inventarisatie afgelopen september onder inwoners van Kralingen bleek dat dit streven verre van gerealiseerd werd. L2Fiber gaf als reden dat er wat vertraging was, omdat er werd overgestapt naar een andere aannemer. 

Meer Rotterdamse huishoudens aansluiten
Primevest en T-Mobile beloven dat de aanleg van het glasvezelnetwerk in Rotterdam weer op gang komt. De partijen willen in 2021 zo’n 30.000 huishoudens in de wijk IJsselmonde toevoegen aan het glasvezelnetwerk. Hiermee komt het aantal Rotterdamse huishoudens dat eind 2021 is aangesloten uit op 45.000. T-Mobile concurreert onder andere met KPN en Delta Fiber. Zo geeft KPN aan flink in te gaan zetten op de glasvezelaanleg en gaat de provider begin 2021 van start met het uitschakelen van de eerste koperlijnen van het verouderde dsl-netwerk.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.