Archieffoto: Bewoners van De Esch voerden 28 november 2023 op ludieke wijze actie tegen de brug, met een massale fietstocht naar de Coolsingel en theater op de trappen van het stadhuis.

Stichting Cralingheroort is gekant tegen het aanleggen van een brug tussen De Esch en IJssemonde. Een extra oeververbinding is weliswaar noodzakelijk voor de zgn. ontsluiting van de nieuwe woongebieden aan weerszijden van de Maas waar tienduizenden nieuwe woningen moeten worden gebouwd, maar Cralingheroort wenst een tunnel. Omdat zó woonwijk De Esch wordt gespaard en Polderpark De Esch niet deels hoeft te worden afgegegraven. Echter, december 2023 kreeg toenmalig wethouder Vincent Karremans (thans Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport) een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad mee in zijn voorkeur voor de aanleg van een ‘autoluwe’ brug. Een tunnel zou veel te duur zijn.

‘Rotterdam gaat ongeveer 30.000 nieuwe woningen bouwen in de Oostflank, het gebied tussen Prins Alexander en Zuidplein. De bouw gaat samen met de komst van een nieuwe stadsbrug tussen IJsselmonde en Kralingen, en met snel openbaar vervoer tussen Zuidplein en Kralingse Zoom. Vanwege het grote woningtekort in de stad, zijn de nieuwe woningen hard nodig. Deze plannen staan in de herziening van de omgevingsvisie van de gemeente Rotterdam. De gemeenteraad heeft op 21 december 2023 de plannen voor de Oostflank vastgesteld, waaronder de komst van een derde stadsbrug, en de definitieve herziening van de omgevingsvisie.’ Zó staat het op de site van de gemeente Rotterdam, rotterdam.nl/oostflank.

In het schrijven dat Cralingheroort eind dit jaar rondstuurde wordt nog’s herinnerd aan het participatietraject, voorafgaand aan het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad in december 2023. Dat zou zeer onbevredigend zijn geweest. Naar de participanten wordt beleefd geluisterd, maar men doet vervolgens niets met hun aanbevelingen. Cralingheroort wijst erop dat er nog geen definitief besluit is genomen, het gaat slechts om een voorkeur. Het definitieve besluit staat pas eind 2028 in de planning, aldus Cralingheroort. Tot dat moment is er sprake van de ‘planning & studiefase’, die begon in 2024.

De gemeente heeft het afgelopen jaar een projectstructuur op poten gezet. In januari 2025 ging een nieuw projectteam voor de brug van start. Nu lijken er volgens Cralingheroort twee afzonderlijke participatietrajecten te komen, één voor de infrastructuur / woningbouw en één voor de brug. Cralingheroort is het daar zeer mee oneens. Immers, de aanleg van de brug heeft gevolgen voor de woningbouw en dus bepleit Cralingheroort een ‘integrale’ aanpak. Zie ook desteronline.nl/bijeenkomst-toekomstraad-de-esch-in-paleiszaal-in-de-esch (18 september 2024)

Voorts wil Cralingheroort dat een ‘plan B’ wordt onderzocht, gelijkopgaand met de ‘planning & studiefase’ voor de brug. Gedacht wordt aan een afgezonken tunnel, die naar verluidt niet duurder zal zijn dat een brug. Mits dat een tunnel wordt voor OV waar geen auto’s doorheen kunnen. Over de zgn. autoluwe brug zullen naar verwachting zo’n 15.000 auto’s rijden. Daar zitten ze in De Esch niet op te wachten. Contact Cralingheroort: esch.oeververbinding@gmail.com


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.