• Jan de Mooij, van bestuurslid tot algemeen directeur CHIO Rotterdam

Nederland is een paardenland. Met 1,2 miljoen paardensport geïnteresseerden, 500.000 actieve paardensporters en 7.300 paardensport evenementen per jaar, is het geen wonder dat het CHIO Rotterdam na Aken (Duitsland) het grootste hippische outdoor evenement van Europa is. Dit jaar vindt alweer de 68ste editie plaats en daarmee is het CHIO Rotterdam het oudste sportevenement van Rotterdam.

door Joëlle Stapelkamp

Vanaf oktober 2014 staat Jan de Mooij (50), voorheen bestuurslid Commerciële Zaken, als algemeen directeur aan het roer. “Het sprookje in het Kralingse Bos wordt slimmer en beter. Ik ben er trots op dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Functie
Ruim drie jaar lang was Jan de Mooij bestuurslid Commerciële Zaken bij het CHIO Rotterdam, totdat hij in de zomer van 2014 werd gevraagd om algemeen directeur te worden. Ik zat al in het bestuur, ik heb een eigen onderneming, ik ben bekend met de hippische wereld en ik heb een groot netwerk, dus volgens het bestuur ben ik de ideale kandidaat. Ik kan nu met trots zeggen dat ik de twee mooiste hoofdbanen op de twee mooiste plekken heb”, glimlacht De Mooij. Naast algemeen directeur van het CHIO Rotterdam, gevestigd in de Grandstand, is hij namelijk eigenaar van HERMON Erfgoed B.V., gevestigd in Slot Zeist. Een onderneming die gespecialiseerd is in duurzame herontwikkeling van monumentaal erfgoed, zoals rijksmonumenten. “De pareltjes van het
Nederlands erfgoed.”

Hippische familie
Jan de Mooij had voorheen vrij weinig met paarden, maar zijn middelste dochter heeft daar al meer dan tien jaar geleden verandering in gebracht. “Zij ging op paardrijden, kreeg een eigen pony en later een eigen paard. Mijn vrouw en ik gingen vaak mee. Van het een kwam het ander en nu draait eigenlijk een groot deel van ons leven om de hippische sport. We zijn een hippische familie geworden”, lacht hij. Zijn middelste dochter Willemijn is inmiddels een springruiter en is als één van de vijftien springtalenten geselecteerd voor het trainingsprogramma TTC ZuidHolland. Zijn vrouw doet aan paarden coaching en geeft trainingen en clinics. En Jan de Mooij zelf is, zeker in de tijd van het CHIO Rotterdam, bijna fulltime in en rondom de Grandstand te vinden, met als goede buur de oudste rijvereniging van Nederland, de “Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockeyclub‘”.

Jan de Mooij

Jan de Mooij

68ste editie
Het CHIO Rotterdam behoort naast de KLM Open en het ABN AMRO World Tennis Tournament tot de drie grootste hospitality evenementen van Nederland. “We hebben in de afgelopen jaren een enorm netwerk opgebouwd dat zich nog altijd uitbreidt. Er zijn nu zo’n 300 bedrijven aan het evenement verbonden. Daarnaast zijn we volop aan het investeren in de inrichting van het Interchem Dressuur stadion, dé centrale hospitality ruimte (Rotterdam Room) tijdens het evenement samen met Rotterdam Top Sport, Rotterdam Partners en de gemeente Rotterdam, nieuwe media, waaronder CHIO TV , en een plan om de paardensport in Nederland, samen met de KNHS en KWPN, naar een Media A status op te waarderen.” Wat opvalt is dat het evenement op allerlei manieren steeds meer verbonden wordt aan de stad Rotterdam. “We willen de relatie tussen stad en het evenement benadrukken. Hiervoor gebruiken wij ondermeer grote visuals in onze hospitality ruimten met onze paardenhelden als iconen van de stad. Het CHIO Rotterdam is immers de etalage van de stad.”

Visie
Jan de Mooij heeft een duidelijk visie. “Het CHIO Rotterdam ontwikkelen tot een nog beter internationaal paardensport evenement dat nog nadrukkelijker verankerd is in de stad,
de regio en het land en waarin ons duurzaam hippisch park steeds meer een integraal onderdeel vormt van het Kralingse Bos. De professionaliserings- en mondialiseringsslag willen we doorzetten zodat het CHIO Rotterdam in de toekomst nog meer als exportproduct kan dienen. Maar eerst is het vizier gericht op het 68ste CHIO Rotterdam, van 23 tot en met 26 juni. Daarna kijken we weer verder naar de stip op de horizon.”

CHIO1624

 

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]