• Omwonenden Vredenoordplein protesteren tegen bouw Melanchthon College

Een grote club omwonenden van het Vredenoordplein toog afgelopen donderdagmiddag naar het Stadhuis aan de Coolsingel, om te protesteren tegen de voorgenomen nieuwbouw van het Melanchthon College op hun plein. Namens Bewonersorganisatie Vredenoord bood Hans van Soest wethouder Hugo de Jonge 700 handtekeningen aan. Tevoren had hij onderstaande tekst uitgesproken.

‘De kinderen en andere bewoners van Vredenoord zijn boos over de manier waarop u hen een school voor 400 leerlingen door de strot wilt duwen. U heeft niet gekeken of onze buurt zo’n school aan kan. U heeft niet gekeken of dit het beste voor de wijk is. Dat is ook niet uw ambitie. U bent de uitdaging aangegaan om de komende jaren een flink aantal nieuwe scholen te bouwen. Ik heb u eens horen zeggen dat dit geen geringe opgave is. Terecht. Misschien klopt het ook gewoon niet. Misschien kan er geen school voor 400 leerlingen gebouwd worden in een krappe woonwijk, op een ingekapseld plein, met eenrichtinsweggetjes eromheen. Misschien moet u iets verder kijken dan de bestemming maatschappelijk. En kijken of dit een goede plek is voor de toekomstige leerlingen en voor de bewoners. In heel Rotterdam bestaat er geen school voor voortgezet onderwijs die in een onontsloten wijk staat op een maar half toegankelijk plein. En met reden!

Onze overbevolkte wijk heeft al jaren problemen met drugshandel, brandstichting, inbraken en afrekeningen. Op de sociale index scoort Vredenoord bar slecht. Onze kinderen hebben al jaren te weinig speelruimte. Jantje Beton deelt die mening en heeft de gemeenteraad daarover geïnformeerd. Onze kinderen zijn niets minder dan kinderen uit andere wijken. Nu hebben we de kans om die norm te halen, in plaats van nog meer problemen te creëren.

U weet ook dat Vredenoord aangewezen is om een kansrijke wijk te worden. Zoals u tijdens uw bezoek aan de wijk hebt kunnen zien is het plein de aangewezen locatie om die sprong te maken. Het plein zou plek kunnen bieden aan een excellente peuteren basisschool, waar kinderen een voorsprong kunnen krijgen, waar ze speelruimte krijgen, die ze in hun krappe bovenwoningen missen. Het plein kan voor aantrekkingskracht zorgen voor nieuwe en bestaande bewoners. Als u het Vredenoordplein weggeeft aan het Melanchthon College, dan is die ontwikkeling in de kiem gesmoord. En daarmee de ambitie van de gemeente, de gebiedscommissie en de bewoners. Alleen omdat u de opdracht heeft aangenomen om veel nieuwe scholen te bouwen. Alleen omdat u het razendsnel op een onduidelijk akkoordje heeft gegooid.

Een beslissing die het leven van zo veel mensen beïnvloedt, mag niet door 1 persoon worden genomen. Als u dit doorzet, is het idee van het College over burgerparticipatie, de stad teruggeven aan de Rotterdammers en Rotterdammergericht werken gewoon een wassen neus. We hebben 700 handtekeningen verzameld van bewoners rondom het plein, die tegen de bouw van het Melanchthon College zijn. Die willen we u nu aanbieden. En wij appelleren aan u, die ook Jeugd in uw portefeuille heeft: doe dit de kinderen van Vredenoord niet aan. Laat ze niet door uw vingers glippen nu u aan de knoppen zit.

Het dient gezegd dat de wethouder (links) de tijd nam voor het bewonersprotest. Maar zijn weerwoord overtuigde Hans van Soest (rechts) en de Vredenoordbewoners niet. Hij had het onder meer over ‘onjuiste parameters’ waar de bewoners volgens hem van uitgingen en uiteindelijk sprak hij: ‘U en ik worden het niet eens’.

Het dient gezegd dat de wethouder (links) de tijd nam voor het bewonersprotest. Maar zijn weerwoord overtuigde Hans van Soest (rechts) en de Vredenoordbewoners niet. Hij had het onder meer over ‘onjuiste parameters’ waar de bewoners volgens hem van uitgingen en uiteindelijk sprak hij: ‘U en ik worden het niet eens’.

Wij hebben intussen heel veel onderzoek gedaan, dat uw ambtenaren eigenlijk hadden moeten doen. Volgens ons is nu de gemeente aan zet. Kom met een verantwoorde locatiestudie, onderzoek alternatieven zoals het Wellantcollege, stel de vraag wat een school op een wel geschikte locatie mag kosten. U zit hier niet om de gemeentelijke boekhouders te pleasen, maar om het beste voor de inwoners van uw stad voor elkaar te boksen. Daar hoort Vredenoord ook bij.’

(tekst: Bewonersorganisatie Vredenoord – www.vredenoordbuurt.nl / Hans van Soest)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]