20 maart 2013 | Deelgemeente Kralingen-Crooswijk

Op 6 maart zijn in Clubhuis De Branding de schetsontwerpen van het Frederiks- en Marnixplein gepresenteerd aan de buurtbewoners. De reacties waren verschillend. Van ‘oh wat mooi, direct beginnen’ tot ‘zo kan het niet, want dan hebben we geen goed voetbalveld’. Er is nog wat huiswerk voor de projectgroep.

Sport- en speelmogelijkheden, zitplekken, groen en parkeren. Op en rond beide pleinen moet hiervoor ruimte zijn en op een manier die bij de pleinen en de gebruikers ervan past. Daarom is het belangrijk dat straks in het uiteindelijke ontwerp rekening is gehouden met de reacties. Rekening houden met wensen betekent niet dat die ook één op één terugkomen in het definitieve ontwerp; daarvoor liggen de wensen vaak te ver uit elkaar.

Marnixplein
Voor het ontwerp van het Marnixplein gingen over het algemeen de handen op elkaar. Men vond het mooi, uitstraling was goed en vriendelijk. Wel vroegen kinderen zich af of de ondergrond wel goed was om bijvoorbeeld te kunnen rolschaatsen, anderen misten een pannakooi-veldje en ouders hadden behoefte aan wat speeltoestellen voor de allerkleinsten in de leeftijd rond 2 jaar. Ook een mogelijkheid voor ‘koek en zopie’ zou voor sommigen het plein aantrekkelijker maken. Het risico van hondenpoep op de groenstroken hield bewoners ook bezig, net als de kans op schade aan de beplanting als er gevoetbald wordt.

frederiks-en-marnixplein

Frederiksplein
Op het ontwerp voor het Frederiksplein kwamen meer kritische reacties. Zo wil een groep tienermeiden het Frederiksplein een plek laten zijn waar zij elkaar kunnen ontmoeten, zonder al te veel ruimte voor bijvoorbeeld voetbal en reageerde de voetbaljeugd op het ontwerp met de woorden: “veel te klein: het veld moet groter”. Ook de vraag van een hek om het voetbaldeel was vaak hoorbaar. Omdat het plein ook de functie van waterplein krijgt, is het ontwerp complexer. Een waterplein is een nieuwe manier om in de dichtbebouwde stad voor tijdelijke wateropvang te zorgen bij extreme regenbuien. Het werkt als een bak waarin water wordt opgevangen en ligt daarom verdiept. Hier is dan in de winter dan ook weer een prima ijsbaantje van te maken. Dat idee viel bij velen in goede aarde. In sommige straten rondom en in de buurt van de pleinen zullen ook werkzaamheden nodig zijn zoals het aanpassen van de riolering, de bestrating en de parkeermogelijkheden. Bewoners hebben hier en daar hun zorg geuit over eventueel vermindering van parkeerplaatsen en het hard rijden in de straten. De vraag om verkeersdrempels wordt dan ook regelmatig gesteld.

Veel wensen en goede ideeën zijn er dus uit de inloopmiddag/-avond gekomen. Daar mag de projectgroep mee aan de gang om een uiteindelijk ontwerp voor beide pleinen te maken, waarin de buurt zich kan vinden. Een uitdaging!

KLIK HIER voor het laatste nieuws van de Deelgemeente of DOWNLOAD de PDF met al het nieuws.

Deelgemeente Kralingen Crooswijk