Een 15-jarige jongen is woensdag aangehouden in verband met het filmpje waarop te zien is hoe een Rotterdamse scholier een meisje van achteren onderuit schopt en in de nek trapt. De verdachte wordt momenteel ondervraagd, aldus politiewoordvoerster Tinet de Jonge.

De zaak kwam dinsdag aan het licht. Sindsdien zijn agenten druk bezig te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Over de aanklacht wilde De Jonge nog niets kwijt.

In het filmpje is te zien hoe een meisje wordt belaagd door een groepje medescholieren in Rotterdam Alexander. Ze lopen haar achterna en een van de jongens trapt haar onderuit. Later trapt hij haar ook in haar nek als ze op de grond ligt.

Geschrokken
De politie is ”geschrokken” van de beelden, zei De Jonge op Radio Rijnmond. De Jonge noemt de manier waarop het meisje optreedt ”stoer”, maar benadrukt dat het niet nodig zou moeten zijn.

Hoe het meisje na de mishandeling eraan toe is, is niet bekend. ,,Ik ben geen dokter dus die inschatting kan ik niet maken”, aldus De Jonge. ,,Maar zoals we kunnen zien, krijgt ze rake klappen.”

Tienduizenden hits
Het filmpje gaat sinds woensdag rond op internet en is een hit op Social Media. De beelden zijn inmiddels al tienduizenden keren bekeken.

De 15-jarige Jewel uit Rotterdam, die maandagmiddag in elkaar werd geschopt door een medeleerling van het Thorbecke, werd al anderhalf jaar gepest op school. Volgens Jewel en haar moeder deed de school daar niets tegen, iets wat de school ontkent.

Het filmpje waarop te zien is hoe Jewel voor haar school aan de Prinsenlaan in elkaar werd geschopt is inmiddels overal op internet te zien. Veel mensen hebben er hun afschuw over uitgesproken. RTV Rijnmond sprak met Jewel, die inmiddels tegen wil en dank een ‘beroemdheid’ is geworden.

Aanleiding
De directe aanleiding voor de schoppartij ontstond in de klas toen Jewel naast een jongen ging zitten. “Hij begon toen tegen me te schelden en ik heb ook terug gescholden. Vervolgens ben ik ergens anders gaan zitten. Hij bleef me toen bedreigen en dat hij me zou schoppen. Na de bel is hij hard naar buiten gelopen. Toen ik vervolgens ook naar buiten liep, werd ik ineens van achter aangevallen. Mijn hoofd klapte tegen de grond en ik werd helemaal duizelig. Ik ben opgestaan en heb hem geschopt en geslagen. Dat was best moeilijk, want ik had toen al last van mijn arm en mijn hoofd. Toen ik weer viel, heeft hij me ook in mijn rug geschopt.”

Veel pijn
Jewel heeft veel pijn overgehouden aan de schoppartij. “Ik ben dinsdag al naar de dokter geweest en moet binnenkort naar het ziekenhuis voor een extra controle. Ik heb veel spierkneuzingen in mijn rug en heb al twee dagen vreselijke hoofdpijn. Ik heb overal blauwe plekken op mijn lichaam. Mijn knie is opgezwollen en mijn bovenbeen is helemaal dik. Ook kan ik mijn rechterarm bijna niet bewegen. Dit is echt niet leuk.”

Al anderhalf jaar gepest
Wat Jewel nog het meest dwars zit is dat ze al ruim anderhalf jaar wordt gepest, vaak aan de bel heeft getrokken en dat de school daar niets mee gedaan heeft. “Er werden boeken naar mijn hoofd gegooid voor niks. Alleen omdat ik mezelf ben en voor mezelf opkom. Ik heb het zo vaak op school gezegd. Dan zeiden ze dat ze geen bewijs hadden. Nu word ik eindelijk geloofd omdat er bewijs is en zegt de school ‘sorry’.

Ook Jewel’s moeder Jacqueline is des duivels. Zij werd dinsdagochtend gebeld dat haar dochter naar huis werd gestuurd voor haar eigen veiligheid. “We zijn al anderhalf jaar bezig en zelfs Jeugdzorg is ingeschakeld. Er zouden maatregelen genomen worden, maar daar hebben we nog niets van gezien. Ik stel hiervoor echt de directeur verantwoordelijk. Ik vind het afgrijselijk dat het nu pas – nu er een filmpje is – serieus genomen wordt.”

Buitengewoon vervelend
Rector Gerdi Lambers van het Thorbecke vindt het buitengewoon vervelend wat er gebeurd is. “We vinden het ook jammer dat de moeder het gevoel heeft dat we er te weinig aan gedaan hebben. We hebben het wel geprobeerd, maar blijkbaar niet genoeg. Dit was iets dat we niet hadden kunnen voorkomen.”

Dader aangehouden
De jongen die Jewel heeft geschopt is inmiddels aangehouden. Jewel vindt dat terecht. “Ik vond het echt laf dat hij me van achter heeft gepakt. En dan ook nog een jongen die een meisje pakt. Zoek dan iemand van je eigen lengte en geslacht. Ik vind het goed dat hij moet boeten voor wat hij gedaan heeft. Ik zat ook fout door terug te schelden, maar op een gegeven moment ben je er klaar mee als je al zo lang word getreiterd. En dat allemaal omdat ik op een stoel ging zitten.”

Jewel weet nog niet zeker of ze terug wil naar het Thorbecke. “Ik wil dit schooljaar in ieder geval niet meer terug. En als het zo blijft, ga ik naar een andere school, al is het aan het einde van de wereld. Ik wil dit niet nog een keer meemaken.”

Verkeerd adres
Ook voor iemand anders heeft de schoppartij nare gevolgen. Op social media, onder meer Twitter, circuleert een adres van de ‘dader’ aan de Randweg in Rotterdam. Daar klopt echter niets van. Hier woont een vrijgezelle man van 53 die er helemaal niets mee te maken heeft. Inmiddels houdt de politie bij hem een extra oogje in het zeil.

 

rijnmond_offline