Op vrijdag 6 oktober opent Francine Houben de elfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk in Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9, Kralingen. De keuze om deze vermaarde architecte het openingswoord te laten uitspreken, symboliseert de weg naar vernieuwing die de kunstroute is ingeslagen.

Naast de traditionele beeldende kunsten, ateliers en galeries worden ook andere disciplines in het programma betrokken, zoals street-art, video-art en erfgoed. Er wordt nadrukkelijk gezocht naar laagdrempelige manieren om het grote publiek met kunst in contact te brengen.

De kunstroute betrekt oude en nieuwe partners om tot een verrassend en veelzijdig programma te komen. Pluspunt organiseert tijdens de kunstroute het Plus Parade Festival, waarmee ouderen bij het culturele leven in Kralingen-Crooswijk worden betrokken. Winkeliers van de Lusthofstraat stellen maar liefst 27 etalages beschikbaar voor exposerende kunstenaars. ‘Arte Concordia’ (http://arteconcordia.nl/) beleeft het slotweekend van haar expositie in de Avenue Concordia tijdens de kunstroute, met onder meer een rondleiding door curator Karin Arink. En in Crooswijk wordt een programma uitgevoerd in nauwe samenwerking met de graffiti kunstenaars van Rewriters 010.

In totaal zijn op meer dan 60 locaties kunst en cultuur op te snuiven. Opvallende locaties zijn dit jaar onder meer:

  • De 18e-eeuwse gewelven aan de Admiraliteitskade 96, Kralingen (Europoort Meubelen), waar studenten van de Willem de Kooning Academie exposeren onder de titel ‘Waar is de mens?’
  • Bij Alliantie Middelpunt, Weteringstraat 328, Kralingen, is een bijzondere expositie te zien met foto’s van de 25 jaar geleden overleden straatfotograaf Peter Martens.
  • Het Hofje Gerrit de Koker, Sionstraat 42-418, Kralingen, stelt haar tuin beschikbaar voor een beeldenexpositie.
  • In samenwerking met Stichting Plezierrivier De Rotte vindt aan de Linker Rottekade, Crooswijk, het festival ‘Rumoer aan de Rotte’ plaats.
  • In het Oostelijk Zwembad, Gerdesiaweg 480, Kralingen, exposeren 35 studenten tijdens ‘POOL – Badgasten II meets the Willem the Kooning Academy’.
  • Sociëteit Eendragt maakt Magt, Kralingse Plaslaan 38, Kralingen, stelt eenmalig haar gebouw open voor een rondleiding en lezing in het kader van ‘Honderd jaar De Stijl’.
  • Bij Nivon Rotterdam, Dirk Smitsstraat 76, Crooswijk, exposeren zowel professionele als amateurkunstenaars en wordt de kunstroute afgesloten met een Kaapverdiaans concert.

De elfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk is een evenement om niet te missen!

Vrijdag 6 oktober, vanaf 17.30 uur 
Opening in Galerie Kralingen

Zaterdag 7 en zondag 8 oktober, 12.00-18.00
Kunstroute Kralingen

Maandag 9 t/m vrijdag 13 oktober
Plus Parade Festival

Zaterdag 14 en zondag 15 oktober, 12.00-18.00
Kunstroute Crooswijk

Zie voor meer informatie www.kunstroutekralingencrooswijk.nl en https://www.facebook.com/kunstroutekc/

(ingezonden mededeling Kunstroute Kralingen-Crooswijk)