Het kleurrijke werk bij de Watertorenweg is gemaakt door kunstenaars Thomas & Jurgen, in opdracht van Volkskracht en kunstenaarscollectief Opperclaes. Foto: Jeroen Arians.

Rotterdam, 21 augustus 2023 – Om haar honderdste verjaardag te vieren geeft Volkskracht opnieuw een muurschildering cadeau aan de stad. Dit keer gaat het om één regel uit het gedicht van Moze Naél dat in juni bij de Hofbogen werd onthuld. Het kleurrijke werk bij de Watertorenweg is gemaakt door kunstenaars Thomas & Jurgen, in opdracht van Volkskracht en kunstenaarscollectief Opperclaes.

Ode aan Rotterdam
De dichtregel op de 28 meter hoge muur van seniorencomplex Mazesteyn in de wijk De Esch is een regel uit het gedicht van Moze Naél, dat speciaal werd geschreven ter gelegenheid van 100 jaar Volkskracht.

Waar we altijd voorwaarts,
waar geen weg meer terug.
Wanneer jij weer windje tegen,
wij dat duwtje in je rug
.

Samen met bewoners
Het werk is ontworpen en gemaakt door kunstenaars Thomas & Jurgen en heeft een prominente plek in De Esch. Omdat het kunstwerk is aangebracht in een woonwijk, was overleg met de buurtbewoners erg belangrijk, zegt Linda van der Vleuten van kunstenaarscoll ectief Opperclaes. “We hebben de plannen voor het werk aan zo’n 25 bewoners gepresenteerd en zijn vervolgens met hen in gesprek gegaan. Met de input uit de wijk hebben we de schetsen aangepast. De bewoners vonden het erg prettig om bij het hele proces te worden betrokken.”

Cadeau voor de stad
Het kunstwerk is het eerste dat je ziet als je de wijk binnen komt. Of je nu op de fiets, met de auto of te voet bent. “Net als het gedicht bij de Hofbogen dat in juni werd onthuld, is deze dichtregel ons verjaardagscadeau voor alle Rotterdammers”, aldus Jacqueline Frima, voorzitter Stichting Bevordering van Volkskracht.

Maak jouw droom waar
Dit jaar bestaat Volkskracht honderd jaar. Om dat te vieren kunnen Rotterdamse organisaties hun droomplan voor de stad indienen en kans maken op prijzen van honderd tot 250.000 euro. Aanmelden kan vóór 31 augustus via de website. Uit alle inzend ingen maakt een deskundige jury een selectie en zo’n twee weken later nodigt Volkskracht 75 aanvragers uit om op de pitchdagen op 22, 23 en 30 september hun droom voor de jury te presenteren. De avondvullende award show, waarbij de geldprijzen worden uitgereikt, is op woensdag 4 oktober.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.