Cadeau voor de stad

De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat door met Erasmus4Rotterdam, het vrijwilligerswerk door studenten en medewerkers voor de Rotterdamse samenleving. Tijdens de Opening Academisch Jaar op maandag 1 september 2014 werd het resultaat van het eerste jaar, 65.476 uur aan vrijwillige inzet, aangeboden aan burgemeester Aboutaleb. Doelstelling is nog steeds 100.000 uur vrijwilligerswerk per jaar.

In het academische jaar 2013-2014 vierde de Erasmus Universiteit Rotterdam haar honderdjarig bestaan. Erasmus4Rotterdam is het cadeau van de jarige universiteit aan de inwoners van de stad. Studenten en medewerkers zetten zich op vrijwillige basis in om een maatschappelijk initiatief uit te voeren. Op deze manier wil de universiteit laten zien dat de academische wereld middenin de maatschappij staat en zich daar met passie voor inzet. Het vrijwilligersproject sluit aan bij het thema van het eeuwfeest, ‘Impact’.

100.000 uur
Vanwege het belang van vrijwilligerswerk voor de stad en de positieve ervaringen uit het eerste jaar heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam besloten Erasmus4Rotterdam de komende vijf jaar voort te zetten. Doelstelling is nog steeds het behalen van minimaal 100.000 uur aan vrijwilligerswerk per jaar. De organisatie van het project wil Erasmus4Rotterdam uitbouwen en intern steviger gaan verankeren. Zo wordt er meer gemikt op individuele studenten. Daarnaast wil Erasmus4Rotterdam actiever gaan bemiddelen tussen potentiële vrijwilligers en organisaties.

Certificaat
Sinds september vorig jaar hebben zo’n 1.400 studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit zich gedurende 65.476 uurvrijwillig ingezet voor de stad. Circa 150 studenten hebben minimaal 100 uur aan vrijwilligerswerk gedaan, goed voor een officieel erkenningscertificaat van de universiteit. Het Rotterdam Studenten Corps krijgt de eer om het komende jaar door het leven te gaan als de vereniging met de meeste uren ‘community service’. Ook deden relatief veel internationale studenten mee aan Erasmus4Rotterdam.

Breed scala
Studenten en medewerkers zetten zich het afgelopen collegejaar in voor een breed scala aan projecten. Bij veel projecten stonden kinderen centraal: zo zorgde de bijdrage aan Stichting Jarige Job ervoor dat een aantal kansarme kinderen ook kon trakteren tijdens hun verjaardag en leidde de inzet voor de Sinterklaasbank ertoe dat zij niet werden overgeslagen door de Sint. Er werd ook een congres georganiseerd voor vijfhonderd MBO-studenten over het thema kinderrechten, waarbij de verbinding tussen theorie en praktijk nadrukkelijk werd gezocht. Maar ook de oudste Rotterdammers werden niet vergeten. Zo was er veel animo om te tuinieren in de Voedseltuin. Deze tuin, die vrijwel volledig draait op vrijwilligers, is in het leven geroepen om de Voedselbank zelfvoorzienend en duurzamer te maken.

(persbericht Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam)