Nederland kent ruim 1200 notarissen. Graag vertel ik u in deze column meer over wat wij precies voor u doen.

Waarom heeft u een notaris nodig?
Een notaris helpt u om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Dit klinkt wellicht wat moeilijk, maar betekent dat wij ervoor zorgen dat de zaken die u goed geregeld wilt hebben ook juridisch kloppen. Zo kunt u met een gerust gevoel een woning kopen, een onderneming starten of een samenlevingscontract of testament opstellen. Wij zijn er ook voor u bij de verdrietige momenten in uw leven. Als iemand overleden is, kunnen wij een verklaring van erfrecht afgeven. Dat is een verklaring waarin staat wie de erfgenamen van de overledene zijn en wie bevoegd zijn om de erfenis af te wikkelen. Het geeft rust om in deze moeilijke tijd zaken goed geregeld te hebben.

Hoe verloopt het opmaken en tekenen van een akte?

Iedere akte is anders. Wij horen graag uw verhaal en geven u juridisch advies. Wij letten hierbij op de belangen van alle betrokkenen. Na uw verhaal gehoord te hebben, gebeurt het volgende:

  1. De afspraken die u wilt maken, zetten wij in een notariële akte. U ontvangt hiervan een concept.
  2. Als alle betrokkenen het eens zijn met de inhoud van de akte, wordt de akte getekend bij ons op kantoor. Als notaris zetten wij zelf ook onze handtekening onder de akte.
  3. De originele akte bewaren wij in de kluis en kan dus nooit kwijtraken.
  4. U krijgt zelf een afschrift (en dus niet het origineel) van de akte mee naar huis.

De voordelen om zaken via de notaris te regelen
U vraagt zich wellicht af of u ook zelf bepaalde zaken op papier kunt vastleggen. Dit is natuurlijk mogelijk, maar soms is het verplicht om een notariële akte te hebben. Daarbij heeft een notariële akte voordelen. Deze akte biedt duidelijkheid over welke afspraken zijn gemaakt. Van een notariële akte staat vast dat het document echt is. Als de akte wordt getekend, zorgen wij er voor dat deze ook is begrepen door alle betrokkenen. Nadat de akte is getekend, kan deze niet meer gewijzigd worden. Wijzigen kan alleen door een nieuwe akte op te laten maken.

Onze geheimhoudingsplicht
Als notaris hebben wij een geheimhoudingsplicht. Alles wat u ons vertelt is geheim. Wij mogen niets delen, ook niet met uw partner of uw kinderen. Alleen in uitzonderingsgevallen moeten wij bepaalde zaken delen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, de politie of justitie. Daarbij zijn wij als notaris onpartijdig en onafhankelijk, dat betekent dat ons uitgangspunt is dat alle betrokkenen tevreden zijn met de afspraken die in de akte worden gemaakt.

Wilt u iets laten vastleggen en vraagt u zich af of wij u hierbij kunnen helpen? Neem dan gerust contact op met mij of met één van mijn collega’s. Wij helpen u graag.

Deze column is geschreven door mw. mr. Marieke Boot de Vries, als toegevoegd notaris verbonden aan Westport Notarissen.

Telefoon: 085 0133620, www.westportnotarissen.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.