Bent u 40 jaar of ouder, zit de oogaandoening glaucoom bij u in de familie, of heeft u een bril sterker dan +6 of -6? De Oogvereniging en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) raden u dan aan uw ogen te laten controleren op glaucoom, een oogaandoening die ongemerkt kan leiden tot verlies van gezichtsveld en zicht. De Oogvereniging en de OVN vragen hier aandacht voor tijdens de Wereld Glaucoomweek van 7 tot en met 13 maart 2021.

Glaucoom is een oogaandoening waar u in het begin niet veel van hoeft te merken. Langzaam wordt uw gezichtsveld kleiner, maar het ontbrekende beeld wordt meestal door uw hersenen ingevuld. De meest voorkomende vormen van glaucoom kenmerken zich door een verhoogde oogdruk. Bent u 40 jaar of ouder, komt glaucoom bij u in de familie voor of heeft u een bril sterker dan +6 of -6? Dan is het risico op glaucoom groter. Neem in dat geval contact op met uw huisarts voor een verwijzing naar de optometrist of maak direct een afspraak met een optometrist om uw ogen te laten controleren. Zonder (tijdige) behandeling – meestal door middel van oogdruppels – kan glaucoom leiden tot blijvende vermindering van het gezichtsveld en zelfs tot blindheid.

Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Het lastige van glaucoom is, dat het een sluipende aandoening is die u niet direct merkt. Als u boven de 40 jaar bent en u mist regelmatig een stoeprandje, denkt u vermoedelijk dat u gewoon een nieuwe bril nodig hebt… terwijl tijdige behandeling (meestal met oogdruppels) gezichtsveld- en zichtverlies kan voorkomen.”

“Een oogonderzoek voor de screening op glaucoom is niet ingrijpend, dus aarzel niet om uw ogen te laten onderzoeken door een optometrist als u in de risicogroep valt”, aldus Gabriëlle Janssen, voorzitter OVN.

Informatievoorziening
In het kader van de Glaucoomweek 2021 vindt u op informatieschermen bij veel huisartsen en op posters in optiekzaken informatie over het belang van de tijdige opsporing van glaucoom.

Ga voor de 10 meest gestelde vragen over glaucoom naar: www.oogvereniging.nl/glaucoomweek. Wilt u uw kennis over glaucoom testen? Dan kunt u op deze pagina ook meedoen aan de online quiz. Daarnaast zijn er webinars in samenwerking met Het Oogziekenhuis Rotterdam op 9 en 10 maart – zie: oogziekenhuis.nl/glaucoomweek en het UMCG op 11 maart – zie: www.oogvereniging.nl/agenda

Over Oogvereniging Glaucoom
De Oogvereniging is de belangenorganisatie voor iedereen met een oogaandoening in Nederland. Oogvereniging Glaucoom biedt een platform voor mensen met glaucoom om met elkaar in contact te komen. Er is een speciaal kwartaalmagazine, OOG Glaucoom, met o.a. medisch-wetenschappelijk nieuws over glaucoom, oogzorg en ervaringsverhalen. Wie zich tijdens de Glaucoomweek aanmeldt als lid van de Oogvereniging is heel 2021 gratis lid. www.oogvereniging.nl/word-lid

Over de Optometristen Vereniging Nederland (OVN)
De OVN bevordert de positie van de optometrist als oogzorgprofessional en hét eerste aanspreekpunt in de (basis)oogzorg. Met oog voor de cliënt optimaliseert de OVN samen met partners de kwaliteit van de oogzorg. Door het ontwikkelen, bepalen en instellen van standaarden voor optometrische zorg, belangenbehartiging en ondersteuning van optometristen bij het vervullen van hun centrale rol in de oogzorg.

In Rotterdam-Kralingen kunt u terecht bij Brillemans in de Lusthofstraat en Bastiaans Optiek aan de Oudedijk.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.