In 2011 deed de afdeling Klassieke Muziek van Codarts een opvallende benoeming. Tot hoofdvakdocent piano werd de wereldberoemde Franse pianist en dirigent Jean-Bernard Pommier aangesteld In die tijd werden door de Stichting Muzikc al concerten georganiseerd in samenwerking met de afdeling pianomuziek waarbij de vergevorderde studenten concertervaring konden opdoen in de zaterdagmiddagconcerten. Het hoofd van de pianoafdeling José Nunez Ares, was zo enthousiast over Pro Rege en de activiteiten van de vrijwilligers van Muzikc, dat hij Pommier overhaalde om eens in Pro Rege te komen kijken.

Jean-Bernard Pommier was meteen enthousiast over het gebouw en de zaal. Het liefst was hij al in mei van dit jaar begonnen aan een serie van 8 concerten, om alle pianosonates van Beethoven te kunnen uitvoeren, direct nadat hij de sonates in Brussel zou hebben gespeeld. We zagen geen kans om dit te regelen, maar uiteindelijk is afgesproken dat Pommier de helft van zijn programma zou uitvoeren in september en oktober. Ondertussen zou de Yamaha vleugel een grondige revisie ondergaan, uit te voeren door één van de beste specialisten op dit gebied. Op 17 september is het eerste concert, gevolgd door concerten op 20 september, 8 oktober en 11 oktober. Alle concerten vinden plaats in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam- Kralingen

Pommier speelt in ieder concert sonates uit verschillende periodes uit het leven van Beethoven, zodat steeds is te zien hoe zijn werk is veranderd. Bij uw toegangsbewijs krijgt u een boekje, waarin de bekende journalist en musicus Christo Lelie een inleiding geeft op de te spelen sonates. Verder bevat het boekje een inleiding over de componist en iets over de ontwikkeling van de vleugel tijdens het leven van Beethoven. Een ontwikkeling waar Beethoven actief aan heeft meegewerkt.

Christo Lelie
Christo Lelie studeerde de hoofdvakken piano en orgel aan het Rotterdams Conservatorium, thans Codarts Rotterdam, waaraan hij sinds 1983 als pianist verbonden is. Behalve voor Codarts en als kerkorganist in Delft, is Christo Lelie sinds vele jaren actief als muziekjournalist. Hij is werkzaam als recensent voor de muziekredactie van dagblad Trouw en is sinds 1984 hoofdredacteur van het Piano Bulletin, een vakblad voor pianisten dat uitgegeven wordt door de European Piano Teachers Association afd. Nederland. In talrijke Nederlandse en buitenlandse vaktijdschriften publiceerde hij artikelen over aan piano- en orgelmuziek gerelateerde onderwerpen. Ook schreef hij toelichtingen bij concerten, festivals en voor cd’s. In 1995 publiceerde hij zijn boek Van Piano tot Forte, een alom geprezen standaardwerk over de geschiedenis van de vroege piano.

Jean Bernard Pommie

Wereldklasse
Jean-Bernard Pommier: een pianist van wereldklasse. De franse pianist Jean-Bernard Pommier begon met pianospelen op 4-jarige leeftijd en gaf zijn eerste uitvoering toen hij 7 was. Hij studeerde piano bij Yves Nat en Pierre Sancan en directie bij Eugene Bigot aan het Conservatorium in Parijs en Eugene Istomin in New York. In 1960 kreeg hij de eerste prijs in ‘The Young Musicians International Competition’ in Berlijn en in 1961 de ‘Prix de la Guilde des Artistes Solistes Francais’.

Op 17-jarige leeftijd was hij finalist in de ‘International Tchaikovsky Competition’ in Moskou, waar hij de eerste onderscheiding kreeg gepresenteerd door een jury waarvan Emil Gilels de voorzitter was. Daarna trad hij op met beroemde dirigenten als Herbert von Karajan, Bernard Haitink, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Kurt Masur, Kurt Sanderling, Leonard Slatkin, Edo de Waart en Zubin Mehta Onde. Met Daniel Barenboim voerde Pommier de complete serie Beethoven concertos uit met het Orchestre de Paris. Hij speelde op de belangrijkste festivals in Londen, Wenen, Berlijn, Leipzig, Dresden, Amsterdam, Parijs, Moskou Chicago en Israël. Als dirigent was hij actief met belangrijke orkesten in Europa en de VS: het San Francisco Symphony Orchestra, het Orchestre de Paris, het Orchestre Philarmonique de Radio France, het Philharmonia Orchestra, het Royal Philharmonic Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, l’Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI (Turijn), Tonhalle Zürich, Warsaw Philharmonic Symphony Orchestra, Czech Philharmonic Orchestra, Budapest Symphony Orchestra, MDR Sinfonieorchester Leipzig, Belgium National Orchestra and Salzburg Mozarteum.

Hij speelde kamermuziek met o.a. Isaac Stern, Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Leonard Rose, Alexander Schneider, Jean-Pierre Rampal, Paul Tortellier, Maurice Bourgue en het Guarneri en Vermeer Quartet. Hij gaf masterclasses in o.a. Chicago, London, Lausanne and Melbourne.

Jean-Bernard Pommier is benoemd tot artistiek directeur van de Northern Sinfonia (Engeland) en is principal conductor van het Orchestra Filarmonica di Torino. Jean- Bernard Pommier heeft de pianosonates van Beethoven drie keer eerder uitgevoerd in Londen en dit jaar voor de tweede keer in Brussel. De concerten in Brussel waren tot nu toe volledig uitverkocht.

Stichting Muzikc
De stichting Muzikc is een vrijwilligersorganisatie, die als doelstelling heeft het culturele leven in Rotterdam te verlevendigen door het organiseren van concerten die doorgaans plaatsvinden in Pro Rege in Rotterdam-Kralingen. Deze concerten bieden wat meer dan het gewone. De programmering is professioneel. En de kwaliteit van de musici staat voorop. Daarnaast wordt gestreefd naar een plezierige sfeer rondom het concert. Dat zorgt ervoor dat de musici heel graag in Pro Rege spelen en steeds meer bezoekers de concerten bezoeken.

Pro Rege te Rotterdam-Kralingen

Pro Rege te Rotterdam-Kralingen

De jazzconcerten zijn eveneens bijzonder. Rotterdamse trompettist Eric Vloeimans heeft de vrije hand om musici te kiezen waarmee hij wil optreden. Zijn jaarlijks concert is een belevenis die steeds meer bezoekers weten te waarderen.

Daarnaast nodigt Muzikc ieder jaar jong talent uit om in Pro Rege op te treden. Wij doen dit, ondanks het feit dat deze concerten een hoog risico op verlies hebben. Toch willen wij ons profileren als een podium waar jong talent optreedt. Musici, die aan het begin van hun carrière opgetreden hebben bij Muzikc en nu een grote bekendheid hebben zijn o.a. Margriet Sjoerdstra, Giovanca, Ntjam Rosie, Charlee Dee (nu bekend in de VS) en Ruben Hein. De jazz concerten worden georganiseerd in het kader van North Sea Round Town.

Stichting Muzikc is een groot tegenstander van gratis concerten, omdat concerten niet gratis zijn. Kaartverkoop moet de belangrijkste bron van inkomen zijn. Wij proberen publiek te bereiken dat niet zo gemakkelijk naar concerten kan gaan. We werken b.v. samen met VierHetLeven en ouderenorganisaties. Door op zaterdagmiddag concerten te organiseren geven we gelegenheid aan mensen een concert bij te wonen die ’s avonds niet meer over straat durven. De vrijwilligersvergoeding waar onze 20 vrijwilligers recht op hebben wordt teruggestort in de kas, waardoor we de kosten heel beperkt kunnen houden. Toch is het werk op dit moment alleen mogelijk doordat Stichting Muzikc gesteund wordt door Deelgemeente Kralingen-Crooswijk, Dienst Kunst en Cultuur en verschillende fondsen. Sinds kort wordt de Stichting gesponsord door het beursgenoteerde bedrijf Fugro.

Pro rege logo

Stichting MUZIKC
www.muzikc.nl
Anne Gercama,
Tel. 010-4520171,
0643-002677,
agercama@xs4all.nl