Eurekagidsen Mitchell en Maurits maken nieuwe studenten wegwijs

Van maandag 19 tot en met donderdag 22 augustus wordt Rotterdam – en met name de wijk Kralingen – weer overspoeld door hordes studenten die deelnemen aan de jaarlijkse Eurekaweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Overdag zullen zij kennismaken met hun opleiding en leren zij het campusterrein en de stad beter kennen. ’s Avonds staat het programma veelal in het teken van de studentenverenigingen en kunnen de aankomend studenten het Rotterdamse uitgaansleven tot in de vroege uurtjes ontdekken. Dit jaar is er plaats voor een recordaantal van 4.250 studenten. De Eurekaweek kan niet zonder de zogenaamde Eurekagidsen. Zij loodsen de nieuwelingen een week van hot naar her om hen wegwijs te maken in de omgeving waar zij de komende jaren zullen vertoeven.

Gidsenduo
Mitchell Sluijter (20) en Maurits de Fluiter Balledux (20) zijn Eurekagidsen en mogen zich vier dagen lang over een groep van zo’n zestien aankomend studenten ontfermen. Mitchell en Maurits kennen elkaar van hun middelbare school in Zeist. “We vonden elkaar wel draaglijk”, grapt Maurits. De twee vrienden zijn opgegroeid in het midden van het land (Maurits is wel in Rotterdam geboren, maar verhuisde toen hij zeven jaar was naar Zeist), maar wonen inmiddels allebei in Rotterdam. Ze zijn in 2017 beiden Bedrijfskunde gaan studeren, maar een jaar later maakte Maurits de overstap naar Bedrijfseconomie. “Het was een hele theoretische opleiding. Ik zocht naar wat meer praktijk.” Ook Bedrijfseconomie bleek niet echt bij Maurits te passen. “Na de zomer begin ik met de hbo-opleiding Global Marketing & Sales. Ik hoop dat die studie bij mij past, want het belangrijkste is dat ik iets doe wat ik leuk vind.”

Eigen ervaring
Zowel Mitchell als Maurits hebben zelf ooit deelgenomen aan de Eurekaweek. “Het was een prima Eurekaweek en onze gidsen waren leuk, maar het kan nóg beter”, lacht Maurits. “Wij hebben van onze eigen Eurekaweek veel geleerd en die ervaring kunnen we tijdens het ‘gidsen’ inzetten.” Mitchell vult aan: “Het is belangrijk dat de aankomend studenten van alles wat mee krijgen. Het complete plaatje. Wij zijn er om hen een beetje te sturen, maar vooral om er samen met hen een onvergetelijke week van te maken!” Mitchell en Maurits willen de nieuwe studenten op het hart drukken dat ze gebruik moeten maken van hun als gidsenkoppel en alle faciliteiten. Het is immers hun Eurekaweek. “Wij zijn het hulpmiddel, de denktank. Maak er gebruik van en haal er alles uit wat er in zit!”

Het gidsenduo, Mitchell links en naast hem Maurits.

Studentenvereniging
Maurits is geen lid van een studentenvereniging. “Ik ben meteen op kamers gegaan. Ik ben een redelijk sociaal persoon en ik had al vrienden in Rotterdam, dus ik vond het niet nodig. Bovendien ben ik geen fan van verplichtingen. Ik houd van mijn vrijheid.” Hoewel Maurits niks met het verenigingsleven heeft, is Mitchell na zijn eerste jaar wél lid geworden van een studentenvereniging. “Ik ben bewust niet in het eerste jaar van mijn studie lid geworden. Ik wilde mijn benodigde aantal punten voor mijn propedeuse halen en mijn focus lag dan ook op mijn studie.” Door een vriendin die lid was van de studentenvereniging SSR, kwam Mitchell daar in zijn eerste jaar wel regelmatig op feestjes. De sfeer en de mensen spraken hem aan. Dus toen hij zijn studiepunten binnen had, werd hij lid.

Toekomst
Wat de mannen na hun studie gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk. Maurits: “Ik heb nog wel even te gaan voor wat betreft studie.” Mitchell heeft al een iets duidelijker plan. “Waarschijnlijk ga ik eerst een jaar werken en daarna wil ik een master in Utrecht gaan doen. Niet omdat ik Rotterdam niet leuk vind, maar vanwege normen die worden gesteld. Het liefst zou ik namelijk in Rotterdam een master volgen. Ik blijf wel wonen in Rotterdam hoor, dan reis ik maar heen en weer. Rotterdam is toch echt wel een beetje mijn stad geworden.”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.