De Vijverlaan in Kralingen-Oost is de duurste straat van Rotterdam. Interesse? Een woning daar kost je gemiddeld twee miljoen euro. Dan woon je wel in de miljoenenwoning-hotspot van de stad, maar pas op: “In Kralingen wordt niet gepronkt.”

In de Vijverlaan grenst geen enkele voordeur aan de stoep. Niet omdat er geen stoep is, maar omdat vrijwel alle bewoners een weelderige voortuin voor hun deur hebben liggen. Een huis in deze straat is gemiddeld bijna 2 miljoen waard, blijkt uit onderzoek van technologiebedrijf Calcasa. Toch betekent dat niet dat elke woning een zwembad, tennisbaan of golfbaan in de tuin heeft. De gemiddelde Vijverlaanbewoner gaat gewoon voor een groene tuin, meestal met bloeiende rozen of hortensia’s aan de voorkant. In de achtertuinen staat hooguit een trampoline, maar veel gekker wordt het niet.

Langs de kant van de weg gooit iemand tuinafval in de kliko. De tuinman woont zelf niet in de Vijverlaan, vertelt hij, maar komt vaak in de straat. Hij geeft aan dat rijkdom geen thema is, in dit deel van Rotterdam. “Dat is in Hillegersberg wel anders”, vervolgt hij. “Daar zit het nieuwe geld, in de Vijverlaan wonen mensen met oud geld.”

Twee Peugeootjes en een oude Volvo
Bewoner Brian D’Leon, die al zeventien jaar in de Vijverlaan woont, benadrukt net als de tuinman dat er niet over geld gepraat wordt. “Kijk eens om je heen. Twee Peugeootjes, een Kia, en zie je die oude Volvo daar? Dat is typisch Kralingen, er wordt niet gepronkt.” Het valt inderdaad op: liefhebbers van dure auto’s hebben niet zo veel te zien in dit deel van Rotterdam. Maar wie goed kijkt, ziet op een paar meter afstand van twee Volkswagen Polo’s wel een Porsche Taycan staan.

Volgens D’Leon lopen de buren de deur niet bij elkaar plat, maar is het wel gezellig in de straat. Vooral met Koningsdag, want dan borrelen de straatgenoten met elkaar. Maar let op, zegt hij, iedere straat heeft z’n eigen feestje. “Toen ik op de ‘s-Gravenweg om de hoek woonde, ging ik naar een andere borrel dan nu.”

Miljoenenwoningen-hotspot
In de Vijverlaan staan 54 woningen, voornamelijk villa’s, waarvan de riantste 560 m² groot is. Volgens Calcasa betaal je voor een vierkante meter in Kralingen-Oost ongeveer 6000 euro.

Bij een aantal woningen wappert de vlag van Kralingen, geel met een rode ster, trots in de tuin of aan het huis. Aan het einde van de Vijverlaan vind je een historische vijver, deels afgesloten door een Art Nouveau sierhek.

Kralingen-Oost is zo’n beetje de miljoenenwoningen-hotspot van de stad. Van de 4750 miljoenenwoningen die Rotterdam rijk is, staan er 1000 in Kralingen-Oost. Dat lijkt een hoop, maar valt in het niet als je het met Amsterdam vergelijkt. Daar staan maar liefst 20.000 van zulke huizen. Toch krijg je in Rotterdam meer waar voor je geld: voor elke miljoen krijg je zo’n 177 m² aan woonruimte terug. Ter vergelijking: in Amsterdam is dat 125 m².

Spierwitte villa’s
“Het is hier prima wonen”, vertelt een van de bewoonsters van de Wagnerhof. Het hof aan de Vijverlaan bestaat uit een verzameling van negen villa’s. Eén van de gebouwen heet ‘Wagner’, naar de Duitse componist, de andere woningen zijn vernoemd naar zijn opera’s of personages daaruit. Acht van de negen villa’s zijn spierwit, gebouwd in Jugendstil-stijl, met rode dakpannen en in glinsterend gouden letters de naam van het gebouw, zoals ‘Parsifal’ of ‘Isolde’.

In zo’n speciaal huis wonen voelt volgens de bewoonster als een soort leencontract. “Het is een deel van de stad dat al zo lang bestaat, dat iedere bewoner van de villa’s eigenlijk tijdelijk oppast. Je weet: ooit ga ik de pijp uit, maar dit huis blijft bestaan.” Volgens de Kralingse, die al dertig jaar in het Wagnerhof woont, betekent dat dat de bewoners goed voor de woningen zorgen. “Dat moet ook wel, want het zijn allemaal Rijksmonumenten. Je mag niet zomaar je huis in een gekke kleur verven.”

Alleen weg als het echt nodig is
Over één ding lijken de bewoners het eens te zijn: de Koningsdagborrel is qua straatgezelligheid het hoogtepunt van het jaar in de Vijverlaan. Ook een derde bewoonster begint er vrijwel direct over. Ze verhuisde veertig jaar geleden met haar man van de Mathenesserlaan in Rotterdam-West naar de Vijverlaan. Haar man wilde graag in Kralingen wonen, zelf vond ze het niet zo nodig. “Maar het is een aardige straat, met aardige mensen.” Volgens de vrouw vertrekken bewoners alleen uit de Vijverlaan als het echt nodig is. “Meestal verhuizen alleen de oudere mensen, die bijvoorbeeld de trap niet meer opkomen of vinden dat hun huis veel te groot is geworden om schoon te maken.”

Hoe is het voor haar dat de Vijverlaan de duurste straat van Rotterdam is? “Aan de ene kant denk je: ‘hè bah’. Maar aan de andere kant ben ik blij dat we destijds verhuisd zijn. Dat hebben we toch maar goed gedaan.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.