Crooswijk telt 2 begraafplaatsen, ‘ Begraafplaats Crooswijk’ en ‘ R.K. Begraafplaats-Crematorium St.Laurentius ‘. Al heel lang worden Crooswijkers op straat aangesproken door mensen die op zoek zijn  naar de plaatselijke begraafplaats om een begrafenis- dan wel crematieplechtigheid bij te wonen en zich er niet van bewust zijn dat er in Crooswijk 2 begraafplaatsen zijn en nergens een richtingaanwijzer tegenkomen.

Men kwam dan vaak op de verkeerde begraafplaats terecht en dat is niet leuk. Crooswijker Cor Jongenengel (84jr.) was dat een doorn in het oog. Waarom waren er geen richtingaanwijzers of verkeersborden? Hij besloot er werk van te maken na het overlijden van zijn vrouw, 9½ jaar geleden.

Een lange mars door het bureaucratische doolhof volgde. Bestuurslid van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk Gerard Harmse gidste hem daar doorheen. Hulp kreeg hij ook van Anneke Strasters, van Bewonersgroep Slachthuisterrein, van verkeersdeskundige van Stadsontwikkeling (SO) Stephan Jansen, van de gebiedscommissie Kralingen Crooswijk, beide begraafplaatsen en van de gemeente Rotterdam.

Nog één bord
Cor zette door en na 7 jaar, op vrijdag 29 september kon in de aula van Begraafplaats Crooswijk worden gevierd dat de (10) borden waren aangebracht. Samen met vicevoorzitter van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk John van Assendelft (links) onthulde hij de poster waarop een van de borden was te zien. Een kleinere versie kreeg Cor nadien aangeboden, om thuis, als aandenken, op te hangen.  Cor gaf aan nog één bord erbij te willen, voor mensen die vanuit het centrum naar Crooswijk rijden.

De kosten van het project: ca. 45.000 euro. Niet niks. Beide Crooswijkse begraafplaatsen (het leeuwendeel) en de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk tastten daarvoor in de buidel.

Meer foto’s hier

Meer foto’s hier

De vraag waarom Crooswijk al niet veel eerder is voorzien van de verkeersborden, om mensen de weg te wijzen naar de 2 begraafplaatsen, kon ook afgelopen vrijdag nog niet worden beantwoord.

Wist u dat dit soort verkeersborden sinds januari 2015 worden gemaakt door de ‘Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd)? De ANWB doet dat niet meer. De NBd is gevestigd in Utrecht en namens dat bedrijf was Anne Wiersma aanwezig . Hij merkte op dat bewegwijzering ook emotioneel kon zijn. Dat had hem getroffen.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.