Zonne-energie is booming in Rotterdam. Waar de Rotterdamse daken in 2018 nog 100.000 zonnepanelen telden is dat aantal de afgelopen collegeperiode uitgegroeid tot 270.000 panelen, gelijk aan 73,5 MWp opgesteld vermogen. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitoring van de gemeente Rotterdam van het aantal zonnepanelen in de stad.

“De groei van het aantal zonnepanelen maakt onderdeel uit van onze klimaatambities”, zegt Duurzaamheidswethouder Arno Bonte. “Rotterdam heeft een grote potentie voor de opwek van zonne-energie. Zonne-energie levert bovendien veel banen op. We hebben veel mensen nodig om de zonnepanelen op de daken te leggen. Daar gaan we de komende jaren nog meer werk van maken. In 2025 willen we in Rotterdam een miljoen panelen hebben geplaatst.”

Rotterdamse Leidraad Zonne-energie
Gisteren stelde het college de Rotterdamse Leidraad Zonne-energie vast om deze ambities te realiseren. De leidraad geeft zowel bewoners als bedrijven en maatschappelijke organisaties richting om zon op daken en gevels van gebouwen en op of langs infrastructuur optimaal te benutten. Met als doel om in 2030 750 megawatt piek (MWp) aan opgesteld vermogen zonne-energie gerealiseerd te hebben in de stad. Daarmee kunnen 225 duizend huishoudens in Rotterdam van groene stroom worden voorzien.

Wijken met de grootste groei
Elk jaar wordt door de gemeente een meting uitgevoerd om te bepalen hoeveel zonnepanelen op daken zijn gerealiseerd. Sinds 2018 zijn er 170.000 panelen in Rotterdam bijgekomen. Het gebied Prins Alexander is al jaren koploper met het aantal geïnstalleerde zonnepanelen. Momenteel liggen daar 36.300 stuks. Gevolgd door de wijken Overschie en Charlois waar respectievelijk 20.900 en 19.400 zonnepanelen op de daken liggen. De grootste procentuele toename was in het gebied Kralingen-Crooswijk met een verdubbeling naar 16.270 panelen. Die groei komt mede door het gerealiseerde drijvende zonnepark van drinkwaterbedrijf Evides (in totaal 4.787 panelen).

Zonnepanelen in havengebied
In het havengebied groeide het aantal zonnepanelen in absolute aantallen het snelst: in het afgelopen jaar tot maar liefst 65.000 stuks ten opzichte van 41.540 stuks in 2020. Daarmee wordt in hoog tempo invulling gegeven aan de afspraak in het Rotterdams Klimaatakkoord om zoveel mogelijk daken van bedrijven in de Rotterdamse haven van zonnepanelen te voorzien en de verduurzaming van de haven verder te versnellen.

(Ingezonden mededeling Gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.