Ad Verhaar is 78 jaar en al 70 jaar lid van ‘Olivier van Noort – Scouting Rotterdam-Kralingen’, de padvinderij zeiden we vroeger. Ad was heel lang voorzitter, tot in 2020, is nog steeds bestuurslid en bezoekt wekelijks trouw de bijeenkomsten op zaterdag in en bij het clubgebouw aan de Honingerdijk in Kralingen. Zaterdag 21 december was hem een verrassing bereid en dat niet zo maar, want op 10 november jl. was hij 70 jaar lid.
Namens de scouts werd Ad toegesproken door bestuurslid Rob Buitelaar die vast had gesteld dat Ad Verhaar al zo’n beetje alle mogelijke eerbetoon ten deel was gevallen, zoals de bronzen, zilveren en gouden waarderingstekens van Scouting Nederland en de benoeming in 2010 tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau namens toen nog koningin Beatrix. Daar was wat op gevonden in de vorm van het straatnaambord ‘A.C. Verhaar Plein – Ere Voorzitter’ dat tot in lengte van dagen de locatie van Olivier van Noort aan de Honingerdijk zal sieren.
Bij de onthulling van het straatnaambord werd Ad Verhaar geassisteerd door de 8-jarigen van Olivier van Noort en de erevoorzittershamer met slagblok werd hem als oudste lid overhandigd door de 5-jarige Siem Rosenkrans, het jongste lid. Ad’s echtgenote Heleen werd verblijd met een kleurig boeket.
Autoped
Toen Ad Verhaar in 1954 lid werd van Olivier van Noort, was die gevestigd in het ‘Kralings Volkshuis’ aan de Hoflaan. “Mijn moeder stuurde ons naar de padvinderij. We gingen er op de autoped naartoe.” Daarna werd de Perenhof (maakt heden ten dage deel uit van Trompenburg Tuinen & Arboretum) de padvindershonk. Vervolgens werd na de Tweede Wereldoorlog door Olivier van Noort een keet betrokken op de huidige locatie aan de Honingerdijk. In 1978 vloog de keet in brand en werd nog in datzelfde jaar de Finse blokhut gebouwd door de leden. Ad bouwde mee. Niet zo lang geleden werd de dépendance neergezet, een blokhut van Litouwse makelij.
Ad Verhaar werd geboren in Kralingen. Hij trouwde in 1969 en ging met zijn vrouw wonen in Capelle aan den IJssel. In Kralingen was voor hen geen huis te vinden (ook toen al!). De kost verdiende hij als ICT’er.
Euro
In de zomer van 1972 was Ad Verhaar betrokken bij de organisatie van ‘Euroscout 72’, het gigantische padvinderskamp, 29 juli tot 6 augustus, met zo’n 1.000 deelnemers in het Kralingse Bos, op dezelfde plek als het Holland Pop Festival, twee jaar daarvoor, tegenover de Kralingse molens. Als betaalmiddel in het kamp was de euro (!) bedacht. Ad: “konden ze een ijsje van kopen.” Later deed Ad mee met de organisatie van andere kampen, zoals een met 10.000 deelnemers.
Kerstlunch
‘Olivier van Noort – Scouting Rotterdam-Kralingen’ telt nu ca. 120 kinderen – de Bevers 5 t/m 7 jaar, Welpen 8 t/m 11 jaar, Scouts 12 t/m 15 jaar, de Explorers 16 jaar en ouder en 25 vrijwilligers. Voor de Explorers werd de Litouwse blokhut neergezet. Daar kunnen ze ‘chillen’. Elke zaterdag komen de leden van scoutinggroep Olivier van Noort bijeen, van 10.00 tot 17.00 uur. De dag van de huldiging Ad Verhaar, zaterdag 21 december, was de dag van de gezamenlijke kerstlunch. Ouders, verzorgenden en vrijwilligers hadden eten bereid en meegebracht.
Ad Verhaar: “Ik ben trots op de vrijwilligers. De kunst is de ouderen vast te houden.”
Egypte
In de woonplaats van Ad, Capelle aan den IJssel, bevindt zich het ‘Scoutcentrum Rotterdam’. Dat kwam tot stand dankzij de Stichting Bevordering van Volkskracht. Deze regionale voorziening van Scouting Nederland telt 56 bedden en er kan gekampeerd worden. Dit jaar bracht een gezelschap Egyptische scouts daar enige tijd door. scoutcentrumrotterdam.nl
Na de fusie van de scoutingorganisaties tot Scouting Nederland in 1973 wordt de term padvinder officieel in Nederland niet meer gebruikt.
Scouting Olivier van Noort, Honingerdijk 100-B, 3062 NX Rotterdam. Telefoon 010 – 4118722. oliviervannoort.nl
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar