Corona zorgde ervoor dat de vergaderingen van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk lange tijd slechts digitaal waren te volgen. De laatste maatregelen werden opgeheven en dus was de afscheidsreceptie fysiek. Net op tijd. Die vond plaats op donderdagavond 17 maart in HAL 4, in De Esch. De gebiedscommissie is dood, leve de wijkraden van Kralingen en Crooswijk!
Voormalig commissielid Paulette Verbist leidde het officiële deel van de avond, die bestond uit het toekennen van de ‘Zonnetjes’, aanmoedigingsprijzen à 500,-, ‘te besteden aan nieuwe activiteiten voor de wijk’, voor indieners van de leukste of best geslaagde Bewonersinitiatieven en het uitreiken van de ‘Boezemvrienden’, de gebiedsonderscheidingen, in de vorm van een penning, voor diegenen die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor Kralingen-Crooswijk. De Zonnetjes werden gedaan door voormalige commissieleden en de Boezemvrienden door voormalig (technisch) voorzitter van de gebiedscommissie Rens van Overdam.
Voor de eerbetoningen keek Rens van Overdam terug op de periode van de gebiedscommissies die veel korter was dan die van de deelgemeenten. Hij was zeer te spreken over de samenwerking met de bewonersorganisaties en hoopte zeer dat ‘de stad’ in het vervolg wijkgerichter gaat werken.
Zonnetjes
De heren van ‘New Croos Fest’, Mitchell Samson, Quinten Tilburg, Michael Powell en Jari Juno kregen een Zonnetje uit handen van Oana de Visser-Baicu.
Debora Fernald zette Harlow Brammerloo van Manspassi Gezamenlijke Dienst in het Zonnetje. Harlow werd vergezeld door Joyce Adams. Zie ook: gvgtrotterdam.nl
Sanneke van Hassel moest een verjaardag meevieren thuis en kon niet aanwezig zijn. Het Zonnetje was voor haar betrokkenheid bij de oprichting van STOK (Stop Overlast Kralingen). In haar plaats verschenen Hetty Rommers en André van Wijk om het Zonnetje in ontvangst te nemen van Jan Duyn. Zie ook: stok-nu.nl.
Oktay Ünlü, ‘dit is iets wat ik nooit had willen missen’, viel de eer te beurt Olga Sterenshis te verblijden met een Zonnetje. Olga, ‘corona is voorbij, de oorlog is begonnen’, kreeg de aanmoedigingsprijs voor voor haar grote en zeer diverse betrokkenheid bij Kralingen-Crooswijk. Zie: desteronline.nl/olga-sterenshis-kandidaat-voor-wijkraad-crooswijk/. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om voor (meer) cultuur voor Crooswijk te pleiten.
Bianca Sallons kreeg het Zonnetje uit handen van (weer) Oana de Visser-Baicu, voor haar betrokkenheid bij ‘Digters aan de Rotte’, geschreven, gesproken en gezongen eigen teksten van Rotterdamse makers. Eerstvolgende editie op 31 maart.
Herbert van Sluys maakte Guus Bok, ondermeer zanger en organisator, dolblij met het Zonnetje. Niet omdat hij artiest is maar omdat Guus in zijn eigen buurt, in Kralingen-West een ‘mega geveltuinen project’ opzette. In de geveltuinen eetbare kruiden, zoals munt en tijm.
Fotografie: Winish Chedi
Boezemvrienden
De eerste Boezemvriend ging naar bewoner van De Esch Anja van Ditmarsch, net terug uit de USA met een gebroken linker pols, omdat zij volgens Rens van Overdam ‘groene vingers’ zou hebben. Die waren van groot belang gebleken in Wijktuin De Esch. Anja: “Groene vingers bestaan niet. Iedereen kan het”. Zij is ook, tot over haar oren, betrokken bij projecten als vergroening van De Esch, de nieuwe oeververbinding van De Esch naar Feijenoord en de plannenmakerij voor de bouw van nieuwe woningen in de Oostflank van Rotterdam (dus ook in De Esch).
Dik Vuik, historicus, kreeg de tweede Boezemvriend voor zijn al jarenlange betrokkenheid bij tal van ‘historische projecten’. Rens van Overdam memoreerde dat die leidden tot onder meer exposities over de jodenvervolging in Kralingen, de afgebroken Koninginnekerk in Crooswijk en de in Crooswijk in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Britse bommenwerper (daar werd, mede door zijn toedoen, ook een momument voor opgericht), tot boeken en brochures, zoals over de Jodenvervolging in Kralingen, over de neergestorte bommenwerper en tot wandelingen, zoals behorend bij de expositie ‘Wederopbouw Kralingen’ waarbij Dik Vuik optrad als gids met een zeer brede en diepe kennis van zowel Kralingen als Crooswijk. De expositie is nog t/m 31 maart te bezichtigen. Zie: www.galeriekralingen.nl. Dik Vuik: “Laten we vooral blijven samenwerken in Kralingen en Crooswijk”.
Rens van Overdam ging niet zo heel lang geleden naar Jazz in Crooswijk. Zie: desteronline.nl/muzikale-nieuwjaarsreceptie-jazz-in-crooswijk. Hij houdt van jazz en reikte dus de Boezemvriend met veel plezier uit aan Nico Piek, de ‘founding father’ van ‘Jazz at the playground’ (Speeltuin Vereniging Crooswijk), Jazz in Crooswijk, dat inmiddels al 12 jaar alive and kicking is. Volgens Nico Piek zijn in die tijd zo’n 160(!) concerten georganiseerd. Wie had dat gedacht? Dat kon toch niet, jazz in Crooswijk?? Dus toch, vandaar de Boezemvriend.
Het ging geruisloos, de scheiding van Kralingen en Crooswijk. Wat verandert er na de verkiezingen van de Wijkraden? De toekomst zal het leren.
Winish Chedi maakte de foto’s, behalve die van Dik Vuik samen met Rens van Overdam.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar