Als je zwerfafval raapt, moet je kunnen leven met mysteries.

Van heel veel dingen is duidelijk waarom ze op straat of in het groen liggen.
Sigarettenpeuken, bijvoorbeeld. Die zijn op de grond gegooid. Ik kan me althans niet voorstellen hoe je als roker per ongeluk een peuk kunt kwijtraken als ie tussen twee vingers ingeklemd zit. Maar dat ligt misschien aan mij, ik heb nooit gerookt.

Bij een leeg patatbakje wordt het al moeilijker. Was iemand niet in staat om naar een afvalbak te lopen en heeft ie het lege bakje dan maar op straat gegooid? Of heeft een meeuw het bakje misschien uit de vuilnisbak gevist om de overgebleven patat op te eten? Dat kan ook. Meeuwen zijn helaas nog niet zo goed opgevoed dat ze het lege bakje dan weer terug in de bak doen.

Soms moet je je fantasie de vrije loop laten, anders lukt het niet.
Bijvoorbeeld: een klein metalen beeldje van een beroemde kathedraal in Barcelona. Zo een die je daar vast in alle souvenirwinkels kunt kopen. Dat beeldje vond ik in het gras ergens langs de Sophiakade.

Zou een jongetje het van zijn vader hebben gekregen en was hij er zo blij mee dat hij het altijd overal mee naartoe nam? En is hij ‘m kwijtgeraakt toen hij op een dag met zijn familie ging picknicken? Dat zou zielig zijn.

Misschien had iemand het beeldje meegenomen van zijn reis naar Spanje en het tijdens een romantisch afspraakje op het bankje zijn of haar geliefde gegeven, maar die vond het lelijk en “verloor” het per ongeluk toen ze naar huis liepen? Oei, dat is ook zielig.
Of misschien is het ongemerkt van een kraam gevallen tijdens de rommelmarkt?

Het lastige is: ik zal het waarschijnlijk nooit weten.

Wat ik ermee heb gedaan?
Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om het in mijn afvalzak te gooien, bij de geplette blikjes, verfrommelde zakdoekjes en alle andere dingen die buiten zoal kwijt raken. Dus het staat nu al een tijdje heel tevreden op onze piano. Maar niemand wil het hebben en ik eigenlijk ook niet. Misschien dat de eigenaar zich bij De Ster meldt? Of iemand anders die het graag wil hebben?
Zo niet, dan zal ik het toch alsnog weggooien. Met pijn in mijn hart. Want heel veel dingen worden gemaakt om weg te gooien, maar dit beeldje niet.

Margreet van Dam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.