In deze tijden van het afscheid van Beatrix en het aantreden van Willem- Alexander valt het mij op dat vele inwoners onze eigen deelgemeentelijke geschiedenis niet kennen. Daar ga ik nu wat aan doen. Wist u dat Kralingen- Crooswijk vroeger een koninkrijk is geweest? Met een koning, een man uit het volk, maar tegelijkertijd met blauw bloed. Hij heette koning Ger de Sia. Een groot man, heeft veel voor ons gedaan. Niet voor niets is onze belangrijkste verbindingsweg (Gerdesiaweg) naar hem genoemd! Een volkse voornaam en een adellijke Portugese achternaam. Het was een man van stavast, met een echte VOC mentaliteit Nu was dat laatste niet zo gek, want hij leefde in de tijd van de VOC, maar toch.

Begaan als hij was met de eenvoudige man, de arbeidersklasse, vierde hij Koningsdag op 1 mei. De dag van de arbeid en dus ook van de koning. In die tijd liep de koning over een blauwe loper van zijn Kasteel Tropicana (dat is inmiddels afgebroken, het was op de plek van het voormalige zwemparadijs) naar de Maas om daar de vlootschouw af te nemen. Sommigen beweren dat hij de blauwe loper die staat voor blauw bloed, heeft laten vervangen door een rode loper, die staat voor de gewone man. Daarmee zou in Kralingen de rode loper uitgevonden zijn!

Een feit dat ik buiten deze column nergens bevestigd heb gezien. Wel is van de koning bekend, dat hij veel liet bouwen. Ziekenhuizen, huizen voor de armen, begraafplaatsen en natuurlijk de scheepswerf op ‘s-Lands Werf. Maar hij deed meer, hij liet Het Bos aanleggen, De Plas, een cricketterrein (nu de Golfbaan Kralingen). Hij was niet te stuiten. Een echte bouwkoning. En waarom deed hij dat? Hij wilde dat de mensen een goed leven hadden, geen armoe, geen ziekten en niet te veel vrije tijd. Hij had het land aan mensen met veel vrije tijd. Want steeds als hij wat wilde bouwen of afbreken kwamen die hem voor de voeten lopen. En uiteindelijk is hij dan ook door die mensen verdreven en uit onze geschiedenisboekjes gewist. Ja mensen, zo kan het koningen dus ook vergaan. Fijne dag toegewenst morgen!

Eduard Schuringa