Vijftien burgemeesters van grote steden sloegen afgelopen mei alarm. Het noodsignaal was dat het helemaal misgaat in de zwakkere wijken van ons land. Een niet te misverstane oproep aan de onderhandelaars voor een nieuw kabinet. Armoede, werkloosheid en achterstand op het gebied van onderwijs en gezondheid zijn aan de orde van de dag in de meest kwetsbare wijken van ons land. Van de vijftien ‘noodsignaalsteden’ bevinden zich er drie in onze provincie Zuid-Holland. Daar wonen dus volwassenen en kinderen die moete hebben met meedoen in onze samenleving. Gezinnen die proberen te overleven en waarvan de basis eigenlijk nooit op orde is. Als liberaal geloof ik dat – vanuit onze beginselen gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid – onderwijs, werk en inkomen cruciaal zijn voor je onafhankelijkheid en ontplooiing. Als deze drie zaken op orde zijn, heb je ruimte in je hoofd om veranderingen en onzekerheden aan te kunnen. Je financiële buffer gebruik je dan om tegenslagen op te vangen. En daar zit het grote probleem. Dit is geen kwestie van vallen en opstaan. Als de cijfers kloppen, leven er ongeveer 1 miljoen inwoners in ons land die niet vanzelf overeind kunnen komen. De boodschap komt bij mij nog harder binnen omdat burgemeesters al sinds de zomer van 2020 aangeven dat de coronacrisis kwetsbare wijken harder treft.
Crisis als kans
De coronacrisis is een kans om kritischer naar onszelf te kijken en afscheid te nemen van het oude normaal. Bijvoorbeeld op het gebied van werken, opleiden en reizen. Dat biedt nieuwe kansen op vooruitgang, die hopelijk ook de inwoners van onze kwetsbare wijken bereiken. De coronacrisis heeft de minder mooie kanten van onze samenleving namelijk scherper zichtbaar gemaakt. Om beter uit een crisis te komen, moet je kunnen omgaan met onzekerheden. Vooruitkijken en jezelf opnieuw uitvinden zijn daarbij essentieel. Dit gaat niet als je basis niet op orde is. Onzekerheid over je huis, je baan en je inkomen ontnemen je de blik op de toekomst. De oproep van de burgemeesters is helder: investeer in de kwetsbaarste gebieden waar inwoners zwaar getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis. Mijn oproep is: kies voor een structurele aanpak waarbij de tweedeling in onze samenleving en de kansenongelijkheid worden aangepakt. Structurele problemen met incidenteel geld proberen op te lossen, dat is het oude normaal.
Impuls
De coronacrisis heeft verschillen vergroot. In inkomens, op de arbeidsmarkt en in wijken. Wat al zwak is in onze samenleving mag niet nog zwakker worden. Zuid-Holland kampt ook met grote uitdagingen die door de crisis nog urgenter zijn geworden. Als Statenlid ben ik dan ook blij dat er voor het eerst voor heel Zuid-Holland een groeiagenda is ontwikkeld. Dat is een plan om de Zuid-Hollandse economie langdurig te vernieuwen en te versterken. We investeren samen tien jaar lang 1.4 miljard euro per jaar in kennis en innovatie, de maakindustrie, energie-infrastructuur, bereikbaarheid en human capital. Het Rijk betaalt in diezelfde periode jaarlijks 1 miljard euro. Zuid-Holland heeft bovendien een fors bedrag gekregen van het Rijk om het Leven Lang Leren verder te ontwikkelen. Het bij-, om- en herscholen van werkzoekenden en praktisch opgeleiden in Zuid-Holland is dé grote kans om sterker uit de coronascrisis te komen. Laat deze impuls van scholing en banen iedereen in onze provincie bereiken. Dan krijgt iedereen de kans op een toekomstbestendige baan en inkomen.
Instagram: karimaopinsta
Mail: k.bouchtaoui@pspzh.nl
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar