Net na de oorlog gingen de gesprekken bij de familie Wijs, met 3 grote broers, nog niet over sport. Mijn oudste broers gingen wel biljarten en konden ook goed zingen. Dat werd thuis en op familiefeesten veel gedaan.

In de jaren daarna was voetbal, en zeker Feyenoord, een onderwerp waar wel veel over werd gepraat . Mijn jongste broer was vroeger lid van voetbalvereniging ODI op het Toepad. Broer Wim woonde later in de Oranjeboomstraat waar wij bij een thuiswedstrijd van Feyenoord vanuit zijn raam naar de supporters konden kijken die op weg naar het stadion waren. Mijn contact met voetbal kwam door Sies Hofman. Hij was journalist van de Oostergids en had een toegangskaart voor de koffiekamer in het stadion. Met hem ben ik meegegaan naar een wedstrijd. Daarna heb ik 10 jaar een seizoenkaart gehad. In de koffiekamer kwam ik in contact met Truus, toen nog Van Hanegem. Het klikte gelijk tussen ons en zij nodigde mij uit voor de koffie bij haar thuis in Hendrik Ido Ambacht. In 1975 gingen zij verhuizen naar een boerderij in Leerbroek. Truus vroeg of ik bij haar in huis wilde komen helpen. Dit heb ik gedaan, van 1975-1982 . Ik ging een keer in de week met de auto naar haar toe.

Willem was in die tijd in topvorm, heel bekend en op een dag toen ik er was, was hij live op de radio en het ging natuurlijk over voetbal. Door hem leerde ik andere voetballers kennen, zoals Wim Jansen, Hugo Hovenkamp en Lex Schoenmaker. Ik ben ze nog niet vergeten. Wim is in die periode ook een tijdje met zijn gezin in Amerika geweest, waar hij ook heeft gevoetbald, bij o.a. The Chicago Sting en mijn man en ik hebben een tijdje op hun huis gepast. Zeker ook op de vier Deense doggen, de paarden en de rest van de dieren.

Mijn man en ik moesten in het begin wel wennen, als de vier honden ’s avonds bij ons in bed wilden. Veel meegemaakt bij hen thuis en veel van Willem geleerd. Hij zei: “het afgeven van de bal is belangrijk, ik weet van tevoren naar wie en waar ik de bal speel.”

Truus en ik hebben via de telefoon nog veel contact en ook met Willem bel ik nog steeds. Toen hij trainer was bij FC Utrecht en bij Excelsior moest spelen hebben Gerard Schuiling (voormalig voorzitter van de deelgemeenteraad Kralingen-Crooswijk. Red.) en ik na de wedstrijd gezellig met hem gepraat. Hij was blij mij weer te zien. Toen zijn boek uitkwam, is hij dat persoonlijk bij mij thuis komen brengen.

Greet wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.