Toch wel sterk, dat niemand de Woonboulevard kent. Iedereen kent de Maasboulevard. Maar dat er een woonboulevard (Oostmaaslaan) achter ligt, waar mensen wonen, dat weten er niet veel. Die mensen hebben ‘s nachts last van de herrie van die Maasboulevard, die dan ook niet voor niets de raas- of raceboulevard wordt genoemd. Een echte snelweg. Het probleem is dus bekend, maar hoe die herrie te verminderen? Tijd voor een goed advies. Je aan de weg vastlijmen zoals die milieujongens op de A12 doen, dat gaan we hier natuurlijk niet doen. Dat is beneden alle peil.

Daarnaast is het mogelijk dat racers de gelegenheid te baat zullen nemen om om ons heen te gaan slalommen en ongelukken te veroorzaken. Niet dus. Ik was een keer in Zweden. Daar vertelde iemand mij over een oplossing die ze hadden gevonden voor het probleem met hardrijders en autoraces. Ze zetten daar snelheidscamera’s op een paal en die namen foto’s van te hard rijdende auto’s. Overdag dag “stiekem” en ’s nachts met een fel flitslicht of zelfs een toeter, zodat de weggebruiker zich een hoedje schrikt en langzamer gaat rijden.

Nu kennen wij flitspalen allang in NL, dus wat is er dan bijzonder aan zijn verhaal? Wel, na verloop van tijd kwam er een buurtactie op gang om die palen weer weg te halen. Want ’s nachts werd er door de paal zo vaak geflitst, getoeterd en door de automobilisten zo hard geremd, dat mensen er vaker wakker van werden dan van de races zelf. Dus? De palen bleven staan, maar geen flits of getoeter meer, de automobilisten remden niet meer, maar betaalden hun boete in stilte.

Toen dook er een nieuw probleem op: illegale motorraces. De camera’s konden weliswaar naderende auto’s en motoren flitsen, maar motoren hebben nu eenmaal geen kenteken aan de voorkant, dus die raceten door. Kortom, de oplossing: palen met stille camera’s, die aan twee kanten de snelheid kunnen meten. Gevoed door zonnecellen en een batterij, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Zo geregeld. Waar een wil is, is een weg. Maar in NL vaak geen snelweg.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.