Weetjes, kleine, vaak onbelangrijke weetjes. Ik ben er verzot op. Deze keer wilde ik u uitleggen waar ‘korte metten maken’ vandaan komt maar dat weet u inmiddels al (de eind – redacteur was mij de vorige week te snel af). Maar ik heb er meer.

U kent allemaal de strips met Asterix en Obelix, Galliërs die woonden in een rebels dorpje in Bretagne, Frankrijk. Over de avonturen van deze onoverwinnelijke Galliërs ligt een saus van geschiedkundige aard. Daardoor krijgt de lezer de indruk dat die Galliërs vroeger ook echt zo dapper en sterk en onoverwinnelijk waren. Maar niets is minder waar.

Ze waren wel met een enorme hoeveelheid manschappen, maar ze maakten niets klaar tegen Julius Ceasar. Onder bevel van Vercingetorix , trokken de Gal liërs zich terug in de stad Alesia (Bourgogne). De Romeinen waren slechts met 80.000 man. Natuurlijk niet weinig, maar de Galliërs waren maar liefst met 284.000 man voetvolk en 8.000 ruiters. Toch echt een flinke club krijgers. Tegenover elke Romein stonden dus meer dan 3 Galliërs. Vercingetorix dacht ze wel de baas te kunnen en deed een verrassingsaanval. Het werd een verschrikkelijke slachtpartij onder de Galliërs, die zich weer vlug terugtrokken in de stad.

Zes weken lang probeerde Vercingetorix tevergeefs door de Romeinse linies te breken. Honger dwong uiteindelijk de belegerden de strijd te staken: om zijn soldaten te redden gaf Vercingetorix zich aan de Romeinen over. Caesar voerde de held van Alesia en alle krijgsgevangenen na het einde van de Gallische oorlog als gevangenen mee in zijn triomftocht in Rome, en liet Vercingetorix 4 jaar later publiekelijk wurgen. Van de Gallische gevangen manschappen kwamen slechts 20.000 mannen weer thuis. Ja, die Caesar, die had een echte VOC mentaliteit.

Jacques Beket