Parkeren op drie P+R-parkeerplaatsen in Rotterdam is sinds 1 januari niet meer gratis. Slechts een enkeling was maandagochtend nog niet op de hoogte van de maatregel. “Ik ga toch maar eens kijken of ik ‘m hier wel blijf wegzetten.”

De Park en Ride-parkeerplaatsen moeten automobilisten stimuleren om de auto buiten het centrum van de stad te parkeren. Met een OV-chipkaart konden ze tot begin dit jaar gratis gebruikmaken van de parkeerterreinen. Bij Slinge, Rotterdam-Alexander en Kralingse Zoom betalen automobilisten nu twee euro per dag.

“Niet leuk natuurlijk”, reageert een vrouw. Ze werkt in de stad en parkeert de auto drie keer per week bij Kralingse Zoom. Ook een student is niet te spreken over het betaald parkeren: “Dat kost me een tientje per maand.” Hij parkeert z’n auto elke maandag op de P+R-plek.

Alternatief
Toch hebben de meeste automobilisten geen alternatieve gratis parkeerplek gezocht. Ook een meneer die vijf keer per week gebruik maakt van de parkeerplaats blijft terugkomen. “Heel vervelend, maar ik ga het er toch niet voor laten,” zegt hij lachend.

Automobilisten die (voorlopig) toch niet willen betalen, zouden terecht kunnen op de P+R bij Capelsebrug. Dat is maar een paar kilometer rijden van Kralingse Zoom. Er is plek voor ruim vierhonderd auto’s, veel minder dan bij Kralingse Zoom. En dat is te merken: het staat er bomvol. Maar dat is al jaren zo, vertellen meerdere automobilisten.

rijnmond_offline

Afbeelding: Google steetview