Op dinsdag 23 september om 20.00 uur geeft wederom een Duitse organist een concert in de Sint Lambertuskerk. Krystian Skoszowski uit Hanau, de plaats waar ook de bekende componist Paul Hindemith opgroeide, laat van hem een bijzondere orgel sonate horen. Dit omlijst hij met werken van Händel, Liszt, Bach en Bossi. De toegang is vrij met na afloop een collecte ter ondersteuning van de organiserende stichting ‘Venster op muziek in de Lambertus’.

Krystian Skoszowski, geboren en woonachtig in Hanau, is werkzaam als cantor/organist van de St. Elisabethkerk aldaar. Hij geeft les aan het conservatorium in Berlijn en Keulen alsmede aan het instituut voor kerkmuziek in Mainz. Hij componeert orgel- en kamermuziek en is artistiek leider van de Armsheimer Orgelsommer (Rheinhessen). Naast orgelmuziek houdt hij zich intensief bezig met de uitvoeringspraktijk van het Gregoriaans. Bovendien onderhoudt hij een uitvoerige orgelconcert-praktijk in en buiten Duitsland.

Hindemith
Paul Hindemith, in 1895 ook geboren in Hanau en daar opgegroeid, is één van de belangrijkste componisten uit de 20e eeuw. Krystian Skoszowski voelt zich als musicus en plaatsgenoot verbonden met hem en heeft zich verder in deze componist verdiept. Hindemith heeft vele werken geschreven, waaronder drie orgelsonates. Het verrassende van deze composities is, dat deze niet gebonden zijn aan een bepaald type orgel, maar in wezen op ieder orgel gespeeld kunnen worden, waardoor ze ook op het romantische Maarschalkerweerdorgel van de Lambertuskerk tot hun recht komen. Rondom het stuk van Hindemith, de ‘Erste Sonate’ (1937) heeft Skoszowski werken uitgezocht, die zowel uit de barok als romantiek voortgekomen zijn. Twee daarvan zijn eigen transcripties, namelijk de Aria con Variazone van Händel en het Salve Polania uit de ‘Legende des hl. Stanislaus’(1884) van Liszt. Ook speelt hij stukken van Bach en Bossi, waardoor het een gevarieerd programma is.

Het concert op dinsdag 23 september begint om 20.00 uur. De Sint Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam- Kralingen, is open vanaf 19.30 uur. Parkeren rondom de kerk is zeer beperkt mogelijk. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Arboretum Trompenburg’ / ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 10 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) – metro (halte Voorschoterlaan). Zie ook lambertuskerk-rotterdam.nl en rotterdamorgelstad.nl.

Klik hier voor de flyer