De recreatiezaal van Oostmolensteyn op het Oostplein zat op woensdagmiddag 30 oktober propvol voor de Open Bijeenkomst van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk. Het thema: ‘Beweeg je lichaam – Beweeg je geest’.

Co Ridderikhoff
Kralingse huisarts in ruste en lid van de Seniorenraad Co Ridderikhoff bracht eerst Lucy in herinnering die 3 miljoen jaar geleden leefde en rechtop liep. Lucy was een mensachtige van het geslacht Australopithecus en vervolgens demonstreerde hij op overtuigende wijze hoe met name ouderen moeten lopen. De neiging om te gaan schuifelen dient te worden onderdrukt. Je valt zo namelijk nogal makkelijk bij oneffenheden. Eerst de hielen ferm neerplanten! Het afwikkelen van de stap gaat vervolgens vanzelf. Co is een tegenstander van rollators maar als je die toch wilt gebruiken, ga dan zo rechop mogelijk tussen de handvaten staan. Wederom met als voordeel dat je minder snel valt. Volgens hem sterven elke dag in Nederland 10 mensen aan de gevolgen van een val.

Francesco Mattace Raso
Geriater van het Erasmus MC prof. dr. Francesco Mattace Raso weet zeker dat er steeds meer ouderen komen, i.h.b. 80-plussers en wilde niet van ‘vergrijzing’ spreken maar van ‘(ver)zilver(ing)’. Dat gaat flink wat geld kosten, verwacht hij. Opmerkelijke vaststelling: een getrainde 80-er heeft evenveel spierkracht als een ongetrainde 20-er (!). De perceptie van ‘oud zijn’ is veranderd. Denk aan het liedje van de Beatles ‘When I’m 64’. Zullen we er nu maar ‘When I’m 84’ van maken?

Sven de Langen
Wethouder Sven de Langen beweegt ook en hoe! Dit jaar zwom, fietste en liep hij de triatlon in minder dan 10 uur (triatlon: 4 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen). De verwachting is dat in 2035 1 op de 5 Rotterdammers ouder is dan 65 jaar. Rotterdam betrekt, behalve de meisjes en jonge vrouwen, ouderen meer en meer bij het sportaanbod. Valpreventie en weerbaarheidstraining horen daar ook bij. Voorts noemde hij de E-health, vaak slimme ‘gadgets’ die de medische zorg gemakkelijker en sneller maken – voor ouderen die langer in hun eigen huis blijven wonen. (binnenkort in De Ster / op De Ster Online een verhaal over de Zorginnovatiewinkel, onlangs gevestigd in de Havenpolikliniek).

Roberto van Russel
Weerbaarheidsdocent Roberto van Russel demonstreerde met zijn medewerkers hoe je kunt oefenen beter je evenwicht te bewaren. Hij rolde soms wild over de mat maar zover hoefden de ouderen niet te gaan, gelukkig.

Secretaris van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk Marijke Jessurun was zo vriendelijk De Ster het door haar gemaakte verslag van de bijeenkomst te sturen.

Verslag van de Open Bijeenkomst van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk  op woensdag 30 oktober 2019 in Oostmolensteyn.

Thema: Bewegen

Sprekers:

  • Co Ridderikhoff lid Seniorenraad
  • Prof.Dr.Francesco Mattace Raso klinisch geriater Erasmus MC
  • Sven de Langen, wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport
  • Roberto van Russel, docent valtraining en weerbaarheid

De Jan van der Schans, voorzitter Seniorenraad, opent de bijeenkomst met een kort overzicht van de activiteiten van de Seniorenraad in het afgelopen jaar.

Zoals toegankelijkheid tram- en bushaltes, aandacht voor het gat tussen thuis wonen en verpleeghuis, 75+gesprekken, gewenst gezondheidscentrum Crooswijk, Eerstelijnsbedden en Beweegtuinen.

Foto’s in hoge resolutie hier

Daarna geeft de heer Co Riddderikhoffeen korte verhandeling over het onderwerp “hoe beweeg ik mij voort” . Lopen wordt met het ouder worden steeds moeilijker, omdat onze balans verstoord kan raken. Wij staan op een relatief klein oppervlak als wij lopen en moeten dus goed rechtop staan bij het voortbewegen. Als wij krommer gaan lopen maken we steeds meer kans om te vallen. Het gebruik van een rollator, waar de heer Ridderikhof geen voorstander van is, verbetert dit niet als wij het ding voor ons uit duwen. Wil het nut hebben dat moeten wij tussen de handsteunen lopen. Dit wordt duidelijk door Co Ridderikhoff gedemonstreerd.

Daarna volgt de heer Raso over het belang van het geestelijk actief blijven.

Er komen steeds meer oudere mensen met ongeneeslijke ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en dementie.

Door de verbetering van ons voedsel, medicijnen, informatie, transportmiddelen en regeringsmaatregelen kunnen we steeds langer in redelijke gezondheid oud worden. Naast het feit dat dit hogere kosten voor de gezondheidszorg met zich meebrengt, levert dit ook kansen op, zoals de ontwikkeling van hulpmiddelen, valpreventie, e-health e.d.

Wethouder Sven de Langen legt de nadruk op het belang van vitaliteit. In de beleidsnota “Ouder en Wijzer” wordt dit nader uitgewerkt. De Gemeente wil meer aandacht voor samenwerking  met de medische zorg, het beoefenen van sport en het verminderen van de eenzaamheid onder ouderen. In het stimuleren van het bewegen komt het ook tot betere sociale contacten. Er komt een speciale variant voor het bewegen van ouderen, zoals valpreventie en voorlichting over gezonder eten.

Na de pauze geeft de heer Roberto van Russel een demonstratie over valpreventie en nodigt hij de aanwezigen uit met kleine oefeningen te komen tot versterking van de spiermassa en verbetering van het evenwicht. Voorbeeld: Staan achter een stoel en dan op de tenen staan, idem staan op één been enz. Ook geeft hij een aantal verbeterpunten aan ons mee die wij zelf kunnen uitvoeren: letten op bijwerkingen medicijnen, geregeld controleren van ogen en bril, dragen van goede, stevige schoenen, verlichting op de trap, geen losse kleedjes in huis.

De voorzitter van de Seniorenraad dankt alle sprekers voor hun bijdrage aan deze middag.

Rotterdam, 4.11.2019 (MJ)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.